Gå til sidens hovedinnhold

Her kommer Anette med store nyheter: – Dette er veldig stort for Hamar

Under Nordic VR Forum-dagene i Hamar steg kultur -og likestillingsminister Anette Trettebergstuen opp på scenen for å offentliggjøre at Hamar nå er blitt en «UNESCO Creative City.» Dette er en annerkjennelse som henger høyt.

UNESCOs Creative Cities Network (UCCN) ble etablert i 2004, for å fremme samarbeid og utveksling mellom byer over hele verden, som har det til felles at de satser spesielt på kultur og kreativitet når de skal bygge morgendagens samfunn.

I 2020 teller nettverket 246 byer over hele verden. Byene jobber innenfor sju spesifikke felter: Musikk, litteratur, film, gastronomi, tradisjonshåndverk, design og digital kunst/innovasjon. Det er i sistnevnte kategori, som på engelsk kalles «media art» at Hamar nå har fått statusen «UNESCO Creative City.» Lillehammer ble for øvrig tildelt UNESCO-status som litteraturby i 2017.

Hamars søknad ble utarbeidet i samarbeid mellom blant annet Høgskolen, The Gathering, Hamar Kulturhus, VRInn, Hamar Game Collective, Kulturskolen, Fabelaktiv, Hamar Næringsforum, festivalene, SINN, Kunstbanken, Innlandet teater, Innlandet fylkeskommune, Hamar Katedralskole, Codeklubben, e-sport-miljøet, Anno, Naturskolen og Frivilligsentralen. Mange byer søker år etter år for å få denne utmerkelsen, men Hamar fikk napp på første forsøk.

– Henger høyt

Anette Trettebergstuen fikk altså æren av å komme til hjembyen med gode nyheter.

– Det er kjempeartig å komme hjem til Hamar med sånne nyheter. Dette er en utmerkelse som henger veldig høyt internasjonalt og kommer til å gi Hamar oppmerksomhet i verdensklasse. Dette bør være en kjempeinspirasjon videre , sier Trettebergstuen som overrakte utmerkelsen til ordfører Einar Busterud.

– Jeg er selvsagt stolt og glad, men ikke så overrasket over å få denne statusen ettersom vi har jobbet lenge og systematisk for å legge til rette for dette. At Hamar blir lagt merke til nasjonalt og internasjonalt er derfor ingen overraskelse, sa Busterud.

– En slik utmerkelse forplikter i tida som kommer, men er en stor inspirasjon, sier næringssjef Svein Frydenlund.

Står bak ny pris

Utover onsdagen blir det også mer å glede seg over på Nordic VR-Forum. Tidenes første VRINN Awards skal nemlig deles ut. Dette er AR -og VR-bransjens egen prisutdeling på lik linje med Amanda-prisen og Gullruten.

Dette er det første i sitt slag i Norge og er med på å løfte Hamar som VR-hovedstad. Det er produksjonsselskapet Fabelaktiv som har strømmingen av Nordisk VR-forum begge dagene, men som også står for VRINN Awards.

Over 50 bidrag er sendt inn til første VR Awards, som skal bedømmes av en internasjonal jury, med åtte priser:

Beste 360-film, beste VR- og AR-trening, beste VR- og AR utdanning, beste VR- og AR underholdning, beste VR- og AR kunst/kultur, beste prototyp, beste virtual production og en høythengende Jury Award.

– Vi i Hamarregionen har valgt å ta en posisjon innen spillutvikling og AR/VR. Vi har mange flinke bedrifter og et godt samarbeid for å løfte denne teknologien videre innen trening og læring sier Bryhni direktør i Hamarregionen reiseliv og utvikling. Her finner du et bredt spekter av bedrifter eksempelvis prisvinnende Fabelaktiv, Hamar Game Collective og Norsk tipping. Med et bredt spekter av kulturaktører har Hamar utpekt seg som en vesentlig aktør innen kreativitet og næringsutvikling tilknyttet kultur, media og kunnskapsformidling, sier direktør hos Hamarregionen reiseliv og utvikling, Eli Bryhni.