– Stas med biskopbesøk, sier leder seksjon publikum og formidling hos Anno museum, Magnus Sempler Holte, og konservator Tor Sæther.

Seks skilt

Solveig Fiske får nemlig æren av å åpne utstillingen «Luthers Lære – et dårlig bytte?» inne i Hamardomen søndag.

Inne i domen står montere klar til å fylles opp med spennende gjenstander fra historien: Blant annet kommer en av de første nordiske utgavene av bibelen, en dansk oversettelse, og den storslåtte skulpturen «Madonna med barnet», som til daglig er å se i Vallset kirke.

Samtidig skal seks store skilter være klare på området. De skildrer all dramatikk som skjedde på Domkirkeodden i årene mellom 1537 og 1567.

– Skiltene skal fortelle om de bygningene som har stått her. For eksempel katedralskolen, og hva som skjedde med den etter reformasjonen, sier Sæther.

Vandreteater

Og for at dette skal bli levende, så blir det uken etter, fredag 3. november, et storslått vandreteater, som foregår både inne og ute på Domkirkeodden.

Her har Karen Høie og regissør Svein Gundersen, tatt for seg de samme årene. I «Hamars undergang» blir folk tatt tilbake til reformasjonen.

– Vi vil ta folk med tilbake i historien og forsøke å formidle noe av stemningen og hendelsene fra 1500-tallets kaupang. Langs en fakkelløype rundt på området vil det utspille seg ulike tablåer fra hverdagslivet, og både i Aulaen og i Hamardomen er vi stolte av å presentere fullverdige teaterscener med spennende handling, lys og lyd, forteller Holte.