En svært engasjert Sunde, bruker gjerne elevene som statister for å forklare hva som skjer i andre verdenskrig. Vi snakker om en høyst levende historieformidling, om kampene ved Lundehøgda, om ofre, om heltene som deltok, om kongens nei, Milorg og viktige hendelser og begreper fra krigens dager.

1.100 elever

Under besøket har interesserte elever fått kunnskap om forløpet for og hvorfor andre verdenskrig kom til Norge, og ikke minst har de fått de vite mye om hva som skjedde lokalt i kampene fra Minnesund til Lillehammer.

– Hele opplegget er veldig bra. Det er spennende å bli satt inn i hva som skjedde lokalt, sier Jønsberg-elev Lina Eliassen Bergestuen.

– Sunde gjør det veldig interessant når han er så engasjert. I tillegg er det også spennende med historie fra nærområdet. Man tenker over historien etterpå. Dette er ikke noe man glemmer til neste historietime, sier Jønsberg-elev Gjermund Røshol.

– Intenst, men vi skal sluse igjennom 23 klasser fra Hamar Katedralskole og de videregående skolene Jønsberg, Ringsaker, Stange og Storhamar i februar og mars, sier Bengt Lindman i Hedemarken Forsvarsforening, som har med Ringsaker Historielag på opplegget.

I tillegg skal 18 avgangsklasser fra Oppland-siden innom Det Krigshistoriske Formidlingssenteret på Moelv for å høre på Sundes seminar.

Til sammen blir dette 41 seminarer med cirka 1.100 elever.

Mer lokal historie

Historielærer, Knut Olav Stensrud, har vært med på turene til Moelv fra første stund. Han sier at elevene uten unntak har syntes opplegget har vært topp.

– Mye læring og at det er relevant, og at man kan se på gjenstander og hører ulike historier som ikke står i lærebøkene, er med på å få elevene interessert. Og at Sunde setter tidligere konflikter i sammenheng med mye som har skjedd i nyere tid gjør oss bevisst på hvor viktig det er å kunne vår historie. Det er også viktig at de grunnleggende prinsippene i Folkeretten og Menneskeretten blir belyst, sier Stensrud, og legger til:

– For oss på Jønsberg har dette blitt en hyggelig og lærerik tradisjon som vi håper også fortsetter i framtiden.

Han mener det er for lite lokal historie i skolen og at det er viktig å vite hva som har skjedd også lokalt::

– Det står det svært lite om de lokale hendelsene i pensumlitteraturen. Alternative undervisningsarenaer, med en så kunnskapsrik og engasjert lærer i Harald Sunde, er ikke bare med på å gi kunnskap, men er også med på å skape bevissthet og interesse.

– Her er det læring som sitter.