Aage Bækkevold er innom Hamar Dagblad med noen løsrevne sider fra en publikasjon som han mener er fra året 1949.

Det er ikke mulig å se hva slags publikasjon det dreier seg om, men saken heter «Minner fra Hamar-kaupangen», og er skrevet av arkitekt Gerhard Fischer. Den strekker seg over tre sider.

– Det er bilder og tegninger fra en tid lenge før vernebygget kom opp.

«Få steder i landet gir slik historisk stemning som Domkirkeodden – det gamle Hamar. Den vidunderlige naturen en sommerkveld, Mjøsa blank og stille utover, det bølgende landskapet, Helgøya, alle disse navnene som taler historie Og så selve Odden – de kjente ruinene – de skimrer som sølv opp mellom de sore tærer. Men en gang reiste katedralen seg mektig og kunne ses vidt utover», står det å lese i starten av den lange artikkelen.

Et kjapt søk på artikkelforfatter Gerhard Fischer, og man finner ut at han var arkitekt, mellomalderarkeolog og arkitekturhistoriker. Han ble født i 1980 og døde i 1977, og regnes som en pioner innen norsk mellomalderarkeologi og bygningshistorisk forskning.

– Jeg har bodd på Helgøya, men nå har jeg og kona kjøpt oss leilighet på Hamar. Og det var i forbindelse med flytteprosessen at jeg fant denne artikkelen blant noe skrot på loftet. I den store rydde- og kasteprosessen rundt flyttingen klarte jeg ikke å kaste den, sier Bækkevold, og legger til: – Kanskje noen har interesse av å bevare den? Eller noen vet mer om den?