Gå til sidens hovedinnhold

Sjekk hva Aage fant da han skulle flytte

Artikkelen er over 2 år gammel

– Hva slags publikasjon er dette hentet fra? undrer Aage Bækkevold

Aage Bækkevold er innom Hamar Dagblad med noen løsrevne sider fra en publikasjon som han mener er fra året 1949.

Det er ikke mulig å se hva slags publikasjon det dreier seg om, men saken heter «Minner fra Hamar-kaupangen», og er skrevet av arkitekt Gerhard Fischer. Den strekker seg over tre sider.

– Det er bilder og tegninger fra en tid lenge før vernebygget kom opp.

«Få steder i landet gir slik historisk stemning som Domkirkeodden – det gamle Hamar. Den vidunderlige naturen en sommerkveld, Mjøsa blank og stille utover, det bølgende landskapet, Helgøya, alle disse navnene som taler historie Og så selve Odden – de kjente ruinene – de skimrer som sølv opp mellom de sore tærer. Men en gang reiste katedralen seg mektig og kunne ses vidt utover», står det å lese i starten av den lange artikkelen.

Et kjapt søk på artikkelforfatter Gerhard Fischer, og man finner ut at han var arkitekt, mellomalderarkeolog og arkitekturhistoriker. Han ble født i 1980 og døde i 1977, og regnes som en pioner innen norsk mellomalderarkeologi og bygningshistorisk forskning.

– Jeg har bodd på Helgøya, men nå har jeg og kona kjøpt oss leilighet på Hamar. Og det var i forbindelse med flytteprosessen at jeg fant denne artikkelen blant noe skrot på loftet. I den store rydde- og kasteprosessen rundt flyttingen klarte jeg ikke å kaste den, sier Bækkevold, og legger til: – Kanskje noen har interesse av å bevare den? Eller noen vet mer om den?