Hit strømmer folk for å jakte friske grønnsaker

– Folk er blitt veldig bevisste, samtidig som de har bedre tid til å lage mat. Det slår heldig ut for oss, sier Louise Sollerud på gårdsutsalget på Fredheim gård.

DEL

Bla i bildekarusellen for å se flere motiver fra Fredheim gård.

Parkeringsplassen er full midt på dagen. Det summer av folk inne i butikken. Ute på verandaen sitter folk og nyter panoramautsikten over jordene i Stange og Mjøsa.

Stadig nye fjes

Gårdsutsalget på Fredheim gård ble etablert 21. juli 2016.

– Det har vært morsomme fire år. Stigning hele veien, og mange hyggelige tilbakemeldinger, sier Louise Sollerud.

Og i de vanskelige koronatidene har oppturen kommet:

– Vi merker det tydelig: Folk er i stadig større grad opptatt av friske grønnsaker. De er veldig opptatt av råvarene og det å lage maten fra bunn.

– Vi har mye nye fjes her, folk vi aldri har sett før. Vi har hatt en stamkundegruppe, men den har blitt kraftig utvidet. Så vi er absolutt liv laga.

På Fredheim gård opererer de med et uttrykk;

– Dette er ikke kortreist. Det er «ittereist mat», fordi vi dyrker mesteparten som vil selger selv. Vi har nesten 30 sorter grønnsaker på gården på grunn av butikken.

Fredheim gård er storleverandør av løk, kål, blomkål og jordskokk. I tillegg til eggene som produseres på gården.

– Også har vi en stor kjøkkenhage på åtte mål. For første gang i år hadde vi nypoteter. De ble utsolgt før vi rakk å si «jaså», sier Sollerud og smiler.

I to store drivhus lager man tomater, agurker, paprika og chili, for å nevne noe.

I butikken har man tatt inn produkter fra andre gårder og lokalprodusenter. Sjokolader, safter, syltetøy og krydder er stilt ut på lekkert vis. Her har man over 400 varer å velge i for kundene som tar en utflukt til Stange.

– Topp utflukt

Ute på verandaen sitter samboerparet Merethe Johnsen og Joakim Håklev fra Hamar.

– Jeg elsker det! En topp utflukt for oss som bor i byen. Vi er innom en gang iblant, sier Johnsen.

– Det er veldig behagelig å komme ut hit, fordi det er fredelig og stille, fin utsikt, god kaffe og gode grønnsaker, sier Håklev.

Sollerud tar med Hamar Dagblad opp på jordet.

– Se så fine og store gresskarene er! Jeg må kutte noen og ta de ned i butikken. Vi nærmer oss jo Halloween.

I hyllene har man en asiatisk grønnsak, Pak Choy, en type kinakål som er populær i Sørøst-Asia.

– Den er egenprodusert.

På gården driver man med produktutvikling. Det blir viktigere framover, sier gårdens eier, Louise Gjør:

– Vi videreforedler grønnsakene, med sylteagurk og pickles av vanlige grønnsaker og slike ting. Og etterhvert som tomatene blir ferdige så lager vi tomatsaus., sier Gjør.

En kokk, Astrid Marie Sinnerud fra Fjetre, er hentet inn i prosjektet for å utvikle nye produkter som kan selges butikken.

De har også et prosjekt gående der de ser på hvordan vi kan bevare grønnsakene lengre.

– Vi må utvikle oss hele tiden. Det skal dukke opp flere spennende produkter i hyllene i tiden framover.

Artikkeltags