Gå til sidens hovedinnhold

«Å flytte landbruksutdanningene til Evenstad blir som å flytte ulveforskningen til Helgøya»

Artikkelen er over 4 år gammel

Hamar-ordfører Einar Busterud (BBL) har svært lite til overs for forslaget om å flytte landbruksutdanningene fra Blæstad til Evenstad. Han sier det blir som å flytte ulveforskningen på Evenstad til Helgøya.

(Østlendingen)

– Blæstad er en gammel landbruksskole. Evenstad er en gammel skogskole. Det er ikke uten grunn at landbruksutdanningene ble lagt til Hedmarken og skogutdanningene til Østerdalen, påpeker Busterud, som ikke legger skjul på at han synes det er helt håpløst at Høgskolen i Innlandet i det hele tatt vurderer å flytte landbruksutdanningene fra Hamar til Stor-Elvdal.

– For meg blir det som å flytte ulveforskningen fra Evenstad til Helgøya. Ledelsen ved Høgskolen i Innlandet bør stille seg spørsmålet om høgskolen skal være relevant for næringslivet i Innlandet, sier Busterud og viser til kommunestyrevedtaket i Hamar om å etablere et investeringsfond på 30 millioner kroner for å sikre at landbruksutdanningene blir i Hamar. I vedtaket står det at planene om en flytting til Evenstad bekymrer Hamar kommune:

Kommunestyret oppfatter planene som et tegn på at Høgskolen i Innlandet er i utakt med omforente og planlagte samfunnsmessige satsinger innenfor Innlandets bioøkonomistrategi, som øvrige aktører i Innlandet samarbeider om. Høgskolen gjør seg dermed mindre relevant som samarbeidspartner for næringslivet og offentlig sektor, heter det i det i vedtaket, som hele kommunestyret i Hamar sluttet opp om.

Busterud legger heller ikke skjul på at han synes rapporten tar godt i når den hevder at en opprusting og modernisering av Blæstad kan koste opptil 225 millioner kroner over en tiårsperiode.

– Vi kan ta på oss å sørge for god standard på Blæstad for langt mindre penger enn det, sier Busterud, som mener en flytting ikke vil løse noen problemer for Høgskolen i Innlandet.

– Derimot vil en flytting skape problemer for høgskolen, som en relevant institusjon også i forhold til landbruket. Landbruksutdanningene må selvsagt ligge i et område med produksjon av korn og poteter, fastslår Busterud.

Les også: Evenstad utkonkurrerer Blæstad på økonomi

Les også: Hamar blar opp 30 millioner for å beholde Blæstad

Kommentarer til denne saken