Gå til sidens hovedinnhold

Faren er ikke over for Blæstad – Evenstad-flytting er ikke avblåst

Artikkelen er over 3 år gammel

En ny rapport styrker muligheten for at landbruksutdanningene kan fortsette på Blæstad, men Høgskolen i Innlandet-rektor Kathrine Skretting lover ingenting. Hun vil heller ikke si at Evenstad-alternativet er dødt. – Ikke noe er avgjort, slår hun fast.

(Østlendingen)

I fjor sommer sto tilbudet på Blæstad i fare for å bli lagt ned på grunn av vedvarende økonomiske problemer.

En intern rapport utarbeidet av daværende høgskoledirektør Pål E. Dietrichs og daværende dekan Harry P. Andreassen viste at det er fire til fem ganger dyrere for Høgskolen i Innlandet (HINN) å beholde landbruksutdanningene på Blæstad enn å flytte dem til Evenstad. Det ble anslått at en renovering og modernisering av bygningsmassen på Blæstad vil koste snaut 90 millioner kroner, og at et nybygg vil bli enda dyrere.

Fikk en ny sjanse

Da saken ble behandlet i høgskolestyret i august i fjor verken klarte eller ville styret lukke døra for fortsatt drift på Blæstad. I stedet ble det bestilt en ny, ekstern utredning i håp om at den ville gi bedre svar enn å flytte landbruksutdanningene til Evenstad.

Det betød en ny sjanse for Blæstad.

Nå foreligger den nye utredningen, som er laget av Anna Gudrun Thorhallsdottir, professor ved Landbruksuniversitetet på Island, Geir Lieblein, professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås, Vibeke Langer, professor ved Københavns Universitet og Ryan Galt, professor ved University of California. De er langt mer positive til en fortsatt landbruksutdanning på Blæstad.

– Utredningskomiteen mener at plasseringen av jordbruksstudiene på Blæstad legger godt til rette for studentaktiv læring, og at Blæstad med sin plassering kan ses som en læringsarena, omgitt av næringsutøvere og annen næringsrettet aktivitet, av mangfold i bruk og produksjon, heter det blant annet i utredningen.

På tross av dette lover ikke rektor Skretting noe når det gjelder landbruksutdanningen.

– Nå er rapporten på høring. Vi har allerede hatt en workshop på Blæstad og det vil bli en diskusjon på Blæstaddagen 31 mai. Høringsfrist er 7. Juni. Vi vil diskutere retning for arbeidet videre i høgskolestyret 12. juni. Eventuelle vedtak som har med studietilbudet å gjøre, vil finne sted i styret i september eller oktober, opplyser Skretting.

Les også

Blæstad får en ny sjanse

 

Registrerer Blæstad-støtte i regionen

– Jeg registrerer stor støtte i regionen til aktiviteten på Blæstad så langt i prosessen. Rapporten skisserer et interessant og framtidsrettet studietilbud. Høgskolen vil måtte vurdere økonomiske spørsmål i tilknytning til forslaget nøye, legger hun til.

– Er Evenstad fortsatt med i vurderingen, eller er det alternativet ute?

– Alt flyter, sa Heraklit. Ikke noe er avgjort. Men rapporten tegner opp en utdanning og argumenterer for den, og det nevnes også eksplisitt at Blæstad er et godt sted for en moderne og framtidsrettet jordbruksutdanning, svarer Skretting.

Les også

Bondelaget trekker Blæstad-tall i tvil

Les også

«Å flytte landbruksutdanningene til Evenstad blir som å flytte ulveforskningen til Helgøya»

Les også

Evenstad utkonkurrerer Blæstad på økonomi

 

Kommentarer til denne saken