Kristian Mykleset er oppvokst på Ingeberg og har blant annet jobbet for Hamar Arbeiderblad og TV2. Nå er han frilanser som er bosatt i Brussel. Det var i TV2 han møtte Øyvind Brigg som tidligere har skrevet en biografi om Jahn Teigen.

– Ideen til denne boken kom for tre-fire år siden da jeg fant ut at Øyvind hadde skrevet en biografi om Jahn i 1978. Den boken handler mest om vegen til 1978, men da jeg leste den ble jeg utrolig fascinert av hvor stor Teigen faktisk ble i 1978, hvor utrolig mye han gjorde og hvordan han snudde alt til noe positivt. Jeg sa til Øyvind at vi må jo skrive en bok til som kun handler om 78 for å få fortalt om da Jahn ble Jahn, sier Mykleset.

– Alltid likt Teigen

Boka er ikke en standard musikkbiografi, men tar for seg kun et år av Jahn Teigens artistliv, nemlig 1978. Dette var året den nylig avdøde artisten virkelig fikk sitt store gjennombrudd, året som ble det første skrittet på reisen mot å bli den folkekjære artisten nesten alle har et forhold til. Øyvind Brigg, kjent fra Tv2, har tidligere skrevet en bok om Teigen og langt på veg fulgt ham gjennom hele karrieren. At 37 år gamle Mykleset skulle initiere et slikt prosjekt virker kanskje ikke helt opplagt, all den tid han er født fem år seinere enn Teigens gullår.

– Jeg har alltid likt Teigen. Jeg er ikke en sånn fan som kan alle låtene og har alle platene, men han har alltid stått sterkt hos meg. Jeg møtte ham kort to ganger. Første gangen var da jeg hadde arbeidsuke på gamle Video Øst hvor Teigen var gjest i Kykkelikokos. Andre gangen fikk jeg autografen hans på Peppes Pizza på Aker Brygge. Og selv om dette bare var to korte møter så følte jeg at han var genuint opptatt av meg selv om jeg ikke var noen annen enn en tilfeldig fyr. Og det forteller alle: Jahn hilste på, snakket med, hørte på folks historier gjennom hele karrieren. Det var også en grunn til at så mange ble så glad i ham, sier Mykleset.

Måtte avbryte CC-show

En av historiene i boka omhandler dagene etter at Jahn Teigen deltok i Grand Prix i Paris. Der ble det null poeng, men den norske befolkningen hadde virkelig lagt merke til den karismatiske artisten fra Tønsberg. Det gjaldt også Hamars befolkning. Sammen med Prima Vera var han hyret inn av Levis for å åpne Adelsten-butikken i andre etasje. Det var så massivt oppmøte at senterlederen var usikker på om etasjen ville tåle belastningen.

– Så da tok vi ekstranummeret med en gang, forklarer Tom Mathisen i boka.

– Dette var en av de første Tom og Herodes (Falsk) fortalte. Det var da de forsto at her har det virkelig skjedd noe stort, forteller Mykleset.

Ga mersmak

I løpet av 1978 var Teigen på Hamar tre ganger, to ganger med Prima Vera og én på soloturné med albumet «This Years Loser». Den nye boken er ikke en biografi, men en reise gjennom det alt som skjedde rundt Teigen det begivenhetsrike året.

– Det har vært fantastisk morsomt å jobbe seg gjennom en så viktig og stor del av norsk musikkhistorie og selvfølgelig ekstra gøy at noen av de største øyeblikkene skjedde på Hamar. Prosjektet har virkelig gitt mersmak og jeg utelukker ikke at det blir flere musikkbøker. Jeg har derimot ingen ferdigklekte bokideer på hånden nå, avslutter han.