(Ringsaker Blad) Adventstiden er over oss. Igjen. Og byene er pyntet til jul. Men hvor er det finest, flottest, mest vakkert? Hvor kommer du skikkelig i julestemning? Hvem av de seks nevnte byene er den flotteste julebyen?

Fem samarbeidende aviser rundt Mjøsa har sendt ut to nøytrale julegateeksperter for å vurdere byenes julegater.

Du kan også stemme på din favorittjuleby av disse seks byene, nederst i saken.

God jul.

Lillehammer

Nostalgisk og idyllisk julestemning i yrende gågate

Her er kulissene og selve rammen perfekt, med de gamle trehusene i Storgata og brua over Mesna i den ene enden og Sigrid Undsets Plass i den andre.

Nostalgisk og varm belysning og tradisjonsrike girlanderne med stjerner skaper en vakker nostalgisk helhet i den kjente gågata.

Når man har et så perfekt utgangspunkt, er vår oppfatning at det ligger en viss forpliktelse til å lage noe tradisjonsrikt, som står i stil med bebyggelsen og miljøet.

Alle butikkene har et felles tema: «Askepott». Dette er en god idé og lager en rød tråd i butikkvinduene. Her har de virkelig boltret seg med å lage vakre utstillinger. Mange butikker har flotte pyntede inngangspartier, mens andre har et forbedringspotensial. I Lillehammer har man holdt fast ved den tradisjonsrike og gammeldagse julepynten i lang tid, og det er den folk liker.

Derfor er det bra at man ikke streber etter å fornye noe som fungerer veldig bra og som skaper den gode, gamle julestemningen.

På Sigrid Undsets Plass er det lagt opp til aktiviteter for barn, i en «magisk juletreskog». Her er postkasse til julenissen, bålpanne, iglo og et stort tog, men vi føler forventningene om å tre inn i en magisk juletreskog, ikke ble oppfylt. Det framstår rotete. Vi undrer også litt på hvorfor det var plassert en pappnisse midt i denne juletreskogen?

Storskjermen på plassen virker forstyrrende på stemningen de prøver å skape. Julegrana på Stortorget fortjener bedre lyssetting og blir nesten litt borte i forhold til det sterkt lyssatte bankbygget.

Lillehammer er den mest levende byen av de seks byene. Nesten uansett tid på døgnet, så er det liv i gågata.

Byen har et fantastisk utgangspunkt, men har de utnyttet dette maksimalt? Vi mener dette potensialet kunne vært utnyttet et knepp bedre. Det er en del rot i Storgata med gatebukker og reklamebannere som er forstyrrende visuelt, og hvorfor lyser ikke julestjerna i toppen av julegrana?

Samlet vurdering:

Gjøvik

Sprikende ambisjoner på juletradisjoner

Det er ingen sak å finne parkering på Gjøvik, og vegen er kort opp til julegata.

Noe av det første som fanger vår oppmerksomhet, er en gigantisk plastnisse, som står side om side med et vakkert juletre. Denne svære nissen ødelegger totalinntrykket og er langt fra noe vi forbinder med tradisjonell norsk julestemning.

På oss virker det som det er en litt lite gjennomtenkt julegate. Selv om det er mange elementer, savner vi den intime julebyfølelsen. Samtidig er det stemningsskapende girlandere og lysende kuler i trærne i store deler av byen, og flere stemningsskapende installasjoner.

Midt i Storgata står for eksempel et stort rødt pepperkakehus, som barna kan leke i. Dette er en fin gest til de minste.

Enkelte butikker skiller seg ut med gjennomtenkt og vakker julepynt. Noen har virkelig lagt seg i sælen for å gi kundene en opplevelse.

Selve julegrana er stor og mektig, og plassert ved skateparken og togstasjonen. Vi savner allikevel en stjerne i toppen og kanskje litt mer belysning?

Ved skateparken nede ved stasjonen, er det satt opp en stor lysende julekule. Den er både magisk og vakker.

I kula kan man for eksempel ta en selfie. Det kan være et trekkplaster for ungdommen og det er fint at Gjøvik har tenkt på dem. Vi har også hørt at smårollingene elsker den.

Samlet vurdering:

Moelv

Gammeldags stemning i trafikkert gate

I Moelv er det ingen gågate. Hovedgata i byen er trafikkert, men er pyntet opp med varmt og stemningsskapende lys. Girlanderne henger på rekke og rad.

Rundt omkring i sentrum er skigarder, julenek, gammeldagse lykter og sparker plassert rundt om. Det skaper en koselig og gammeldags julestemning.

Mange butikker har pyntet til jul, men det som grep oss mest var et nedlagt og mørklagt butikklokale, hvor det er laget et nostalgisk vakkert julevindu. Her får vi skikkelig julestemning. Dette er en idé til etterfølgelse og et overraskelsesmomentet som umiddelbart setter oss i julestemning.

Den store julegrana er plassert på en parkeringsplass, omringet med høyballer og en og annen bil. Hva med å plassere det et annet egnet sted? Treet er vakkert og fortjener en bedre plassering.

En original idé er en installasjon, som viser oss inn i en gammel stue. Den fanger vår oppmerksomhet og dette kan sette i gang gode samtaler på tvers av generasjoner, om jula i gamle dager, kontra nå.

Samlet vurdering:

Brumunddal

Ekte julestemning i Prøysens ånd

Den lille byen framstår som intim, og torget, som er hovedfokus for juledekorasjonene og hjertet i Brumunddal, er utnyttet maksimalt.

Lysbruken er varm og stemningsskapende, og det er gjennomført og gjennomgående bruk av ekte juletrær, skigarder, lykter, sparker og julenek. Det ser ut til at det er noen med kyndig estetisk hånd som har hatt et overordnet ansvar for juledekorasjonene.

Den lyssatte portalen over brua over elva Brumunda, setter oss i umiddelbar julestemning.

Den røde folkevogna med juletre på taket setter oss litt tilbake i tid og får oss til å mimre, selv om Ingeborg umiddelbart ikke forstår at noen kunne feilparkere midt i en juledekorasjon.

Det virker som om hele byen samarbeider for å lage hyggelige julegater for publikum. Det er stort sett fravær av blinkende neonlys, med unntak fra en stor reklameskjerm plassert midt i masse julelys på en butikkfasade. Dette virker litt forstyrrende på totalinntrykket.

Midt på torget er det laget en installasjon som forestiller en stor peis med pipe, hvor barna kan gå opp i en stige og skli gjennom pipa og lande på en myk matte. I et vindu i denne installasjonen er det utstilt en julekalender laget av hjemmestrikkede sokker i ulike fasonger og farger. I tillegg er det et vindu med høvelbenk som får en til å tenke på sangen «Julepresangen» av Alf Prøysen. Dette er en ekte tradisjonsrik og original idé. En får følelsen av at dette bringer noe av Prøysens ånd videre.

Det er tydelig at deler av juleinstallasjonene er myntet på barna, slik at de har vinduer å drømme seg bort i. Det er lagt til rette med bålpanner og høyballer utenfor et par boder flere steder. Julegrana står høyreist og flott midt på torget, omkranset av all julepynten.

Byen bærer preg av ekte og tradisjonsrik julepynt, og noen av butikkvinduene skilte seg spesielt ut. Det eneste som mangler var julemusikk, duften av brente mandler og barnelatter.

Derfor har vi et tips: Spill norske tradisjonsrike julesanger på torget, det vil stå i bedre i stil til juledekorasjonene enn musikken vi hørte.

Samlet vurdering:

Hamar

Kontinental julestemning

Noe av det første vi ser da vi skal finne parkeringsplass i Hamar, er et storslått juletre på Stortorget, ved kulturhuset.

Treet er raust pyntet med lyslenker. I tillegg er treet pyntet med store røde hjerter. På hvert hjerte er det skrevet juleønsker fra eldre mennesker. Rørende, virkningsfullt og originalt.

Rett ved treet er det en flott skøytebane, til glede for liten og stor. Julegaten framstår som gjennomtenkt og helhetlig, med et kontinentalt preg. Vi går rundt med en følelse av å være i en storby.

Flere av byens butikker har helt tydelig lagt ned en stor innsats i å gjøre inngangspartier og butikker lekre til jul. Opplyste girlandere henger på rekke og rad i bybildet, men dessverre er det på tidspunktet et par av dem som ikke lyser.

I Hamar er det også en stemningsfull lysbesatt juletreskog. Inngangsporten er rød og markant lysbesatt, pyntet med store pakker. Dette framstår som noe unorsk, men er allikevel så gjennomført og lekkert at det virker mer som en kunstinstallasjon enn en juledekorasjon.

Rundt en skulptur er det pyntet med pakker og lysende «snøballer.» Juletreskogen framstår som vakker, varm og stemningsfull.

Byens trær er godt belyst. I tillegg er store deler av Østre Torg dekorert med stjerner i ulike størrelser, som gir et helt spesielt preg. Det er nesten som noen av himmelens stjerner har falt ned. Så enkelt, men allikevel så virkningsfullt og stemningsskapende.

Samtidig er vi i panelet noe sprikende rundt helhetsinntrykket. Cecilie savner en ennå varmere juleatmosfære og mener de rød julekulene som henger midt på girlanderne i gågata, er «litt for mye disco.»

Samlet vurdering:

Elverum

Med fokus på barna

Julegata i Elverum er trafikkert og er belyst med girlandere, ut over dette er det lite julestemning å spore i butikkene, med noen få unntak som utmerker seg. Vi savner mer julepynt i Storgata.

I Elverum er det meste av julestemning samlet på Rådhusplassen, og det hele blir kalt «Vintertid.»

Dette området har en hyggelig belyst inngangsport, som bærer preg av en god gammeldags tivolifølelse.

Innenfor porten møter vi koselige juletrær, skøytebane, tivoli, karusell, bålpanner og salgsboder som holder åpent i helgene. Her satser de på aktiviteter til barna, noe som er et stort pluss. Her har de tydeligvis lagt ned store ressurser og de har skapt en levende plass.

Dette er andre gang Elverum gjennomfører «Vintertid.» Første gang dette ble stablet på beina, var i fjor.

Selve julegrana er vakker, med masse belysning, der den er plassert bak julebodene på Rådhusplassen.

Det er også ei stor julegran på torget ved kjøpesenteret Amfi. Vi liker best hovedgrana.

Oppsummert savner vi en helhetlig tankegang rundt julepynten i Elverum.

Julestemningen i byen blir reddet av den barnevennlige Rådhusplassen, som sikkert vil bugne av liv og barnelatter når vinteren setter inn for fullt.

Samlet vurdering: