Med vår i lufta og en reneste frigjøringsfølelsen etter pandemien er det mye som tyder på at folk i regionen er klare for litt kulturpåfyll igjen. Premieren på Karons sandkasse var utsolgt og det samme er Riksteaterets oppsetning av Mio, min Mio som vises 13. mars. Litt eldre publikum er nok å forvente når Øystein Sunde og Ingrid Bjørnov har to forestillinger siste helga i april, men også her var folk kjappe i vendinga for begge dagene er utsolgt. Enda fortere gikk billettsalget til konserten med Stjernekamp-vinner Bjørn Tomren, også kjent som Polka-Bjørn. Strupesangeren har 65 konserter på programmet i høst, deriblant en i Hamar 19. mars.

– Vi var tidlig ute med å booke ham og når vi så hvor fort billettene gikk angrer vi litt på at vi ikke booket ham en dag til. Det ville trolig blitt fullt hus da også, sier utleieansvarlig og produsent på kulturhuset Rune Kristian Haugen.

Går aldri foran kultur

Cocktailen som serveres i byens kulturelle storstue utover inneholder ingredienser som De Lillos, Janove, Hilde Louise Asbjørnsens Stardust, standup-show og Hedda Gabler med Riksteateret i tillegg til konsert med Oslo Strykekvartett. Som en ganske kraftig kontrast til de to sistnevnte arrangementene finner vi Norway Grand Prix, et internasjonalt stevne for fitness og kroppsbygging. Dette finner sted 23. og 24. april, og gir kanskje næring til diskusjonen om hva et kulturhus skal brukes til. Kulturhusleder Tor Rullestad er tydelig på at denne type arrangementer aldri vil prioritert blant potensielle leietakere.

– Vi ble kontaktet av Elise Murbræck (president i Norges kroppsbygger- og fitnessforbund) som hadde lyst til å legge det internasjonale kroppsbyggerstevnet Norway Grand Prix til Hamar. Det er lenge siden forespørselen kom og den aktuelle helga var ledig. Vi ville ikke sagt ja om det hadde vært forespørsler fra andre aktører. Slik vil aldri gå foran kultur, sier Rullestad.

Et annet vesentlig poeng er at det stilles visse krav til inntjening ved kulturhuset. For å kunne opprettholde det gode og brede programmet de i dag tilbyr er de avhengig av leieinntekter.

– Veldig imøtekommende

Murbræck mener at kulturhuset er midt i blinken for Norway Grand Prix

– Grunnen til å velge Hamar Kulturhus denne gangen er at scenen på kulturhuset med førsteklasses lyd og lys passer oss veldig bra. I tillegg er beliggenheten god med tanke på nærhet til Gardermoen. Kulturhuset har vært veldig imøtekommende og jeg opplever Hamar som et sted med mangfold, også for oss som holder på med aktiviteter som er mer uvanlig. Vi gleder oss veldig til å ha show på Hamar, forteller Murbræck som håper på rett i overkant av 200 deltakere på stevnet.

Rullestad er klar over at det hefter et noe rufsete rykte ved dette miljøet. For noen år tilbake ble ni av elleve deltakere i finaleheatet dopingtatt under NM i Oslo.

– Vi vet at det er tatt et skikkelig oppgjør med dette og Murbræck var tydelig på at det også måtte legges til rette for Antidoping Norges tilstedeværelse denne helga. Som utleier har vi noen klare kriterier og vi forventer at det er ivaretatt, sier Rullestad.


Speiler mangfoldet

En av grunnene til at Rullestad og Haugen sa ja til forespørselen Norges kroppsbygger- og fitnessforbund er at Hamar er en by med stor interesse for idrett og trening. Men byen har også opparbeidet seg et godt rennommé blant kulturaktører både nasjonalt og internasjonalt. I mai kommer den amerikanske artisten Macy Gray og setter med det et solid punktum for et veldig variert vårprogram.

– Vi mener at programmet vårt speiler mangfoldet i kulturlivet. Vi viser bredde, samtidig som vi er opptatte av ikke å ta livet av andre arrangører i byen. Vi har blant annet lite jazz på programmet for å ikke gå Anjazz og Hamar Jazzklubb i næringa. Vi hadde riktignok Multiverse her, og det må vel kalles smal samtidsjazz. Men slik skal vi vise fram. Framover vil vi ha ytterligere fokus på barn og unge, og vi ser stadig etter ting som passer den målgruppa, sier Rullestad og Haugen.