Pandemien slo beina unna folks muligheter til å dra på de store utfluktene i fjor og dermed ble det hjemmepåske for de aller fleste. I den anledning lanserte Hamar kommune i samarbeid med en rekke andre aktører «HAMAR påskereBYs.» Det ble en stor suksess med om lag 2. 000 registrerte deltakere. Det var derimot mange som gikk i følge slik at det reelle deltakerantallet var langt høyere. Kultursjef i Hamar kommune, Morten Midtlien, håper like fullt at det skal være mulig å overgå dette antallet i år.

– Jeg tenker at det er realistisk at mange blir med på dette, så i år her vi trykket opp 1500 kart. Det er 500 flere enn i fjor. Da gikk vi tomt, forteller Midtlien.

– Det at vi legger dette til den første lørdagen i skoleferien gjør at de som har planer om å dra bort i ferien også har mulighet til å bli med på dette først, legger han til.

Påskeegg for de minste

Årets variant av «HAMAR påskereBYs» er tredelt. Lørdag 9. april kan barn og barnefamilier hente ut fysiske kart hos HHT i Strandgata. Her vil de se hvor de skal gå, og hvilke oppgaver som skal løses på hvert sted. Hver oppgave gir en bokstav, som til slutt skal danne et løsningsord. Kartet tar man med seg og leverer til CC der man i retur får et påskeegg som påskeharen har lagt igjen. Aktiviteten er gratis, og alle som fullfører løypa og leverer kartet sitt får ett påskeegg.

Total lengde på løypa er ca tre km, så det anbefales å ta på gode sko, og eventuelt ha sykkel eller vogn som hjelpemiddel. Hvert enkelt sted har også en aktivitet man kan gjøre sammen med de man går løypa med. Kartene deles ut hos HHT lørdag morgen og eggene må hentes ut på CC i løpet av kvelden.

I år som i fjor er det Nils Axle Kanten som har tegnet kartet som brukes i barnerebusen.

Ungdomssatsing

Nytt fra i fjor er at det bli et eget opplegg for ungdommer. Lørdag 9. april åpnes nemlig den digitale QR-kode-løypa opp for 13-25-åringer. Den første QR-koden åpner de hjemme, for deretter å finne en og en kode, og til slutt ende opp i mål. Denne løypa er om lag fire kilometer lang, så her er det bare å knytte på seg de gode skoa, skjerpe sansene og benytte sjansen til å oppleve byen på en litt annen måte. Alle som løser alle oppgavene får et gavekort der fysisk aktivitet er fellesnevneren. De yngste får en påskjønnelse fra Ankerskogen svømmehall mens dem som er gamle nok til å trene på treningssenter får gavekort på en treningsøkt hos enten Actic, Ankerskogen, Fønix eller Espern. I tillegg vil det trekkes ut to vinnere som hver vil få et gavekort på CC på 3000,-

Skikkelig krimgåte

Lørdag 9. april åpnes også den digitale løypa for de voksne. Også her er det jakten på QR-koder som gjelder, i dette tilfellet lagt opp som en ekte påskekrim, ført i pennen av Geir Ove Ovesen. Bli med å løse mysteriet, og finn den skyldige. Det er ikke så lett som man skulle tro, så i tillegg til mobiltelefon kan det være lurt å ta med seg noe å notere på og med.

– Dette med krim er jo helt i påskens ånd, og denne skal nok få mange til både å humre og klø seg i hodet. Noen vil nok synes denne er ekstremt utfordrende, men derfor vil den være tilgjengelig helt fram til 2. påskedag. Det er altså lov å ta løypa i flere etapper, over flere dager. Her er alle hjelpemidler er lov, forteller Midtlien.

– Jeg skal ikke røpe for mye, men krimgåten involverer en del kjente personer i Hamar, men det er ingen som dør, sier Ovesen som brukte ca 20 timer på å sy sammen mysteriet.

Alle som fullfører og registrerer seg er med i trekningen av tre Hamarkrakker – en krakk til hver vinner. Disse premiene deles vi ut i samarbeid med møbelsnekker Kjetil Nygaard og Norsk Tipping. Her er den totale lengden på løypa om lag åtte kilometer, så heller ikke her er det tilrådelig å møte opp i slippers eller dine fjongeste spasersko. Få på deg de gode skoa, fyll sekken med litt proviant og legg ut på en tur der du også får trimmet de små grå litt.

Selv om fjorårets deltakerantall var langt over forventning er det rimelig å anta at noen valgte å bli hjemme på grunn av regnværet som preget den ene dagen. I år er det langt mer lovende værutsikter.

– Det er meldt litt kaldere enn det var i fjor, men uten nedbør, avslutter Midtlien.