20. januar åpnet BUA på Torghjørnet i Hamar. BUA kan sies å være et bibliotek for utstyr til sport og friluftsliv. Bak står en ideell organisasjon som jobber for at barn og unge skal få mulighet til å prøve flere og mer varierte aktiviteter.

Populært vannsportstyr

– Vi er nok fortsatt en godt bevart hemmelighet, men ordningen blir mer og mer kjent. Vi føler at vi er blitt veldig godt tatt imot. Folk er stadig vekk innom for å låne utstyr. Men med koronaen så ble det litt stillere enn det var før koronapausen, sier leder Arne Fossen.

I sommer har det vært mange innom for å låne vannsportsutstyr.

– I godværsdagene har det vært tomt for utstyr her. Alt har vært ute hele tiden, sier Fossen.

Kajakker, kanoer og SUP-brett har vært mest populære låneobjekter.

– Det har vært veldig mange gode tilbakemeldinger, og heldigvis få skader på utlånsstyret. Folk er veldig fornøyde.

– Nå kommer høsten. Hva vil folk låne da, tror dere?

– Tipper at det blir turutstyr: Sekker, soveposer, telt og slike ting. Også har vi fortsatt en del sykler, så det er bare å komme og bruke dem. Man er selvfølgelig velkommen til å bruke kajakk og kano også framover, men været står ikke vi for, sier Fossen og smiler.

– Og når snøen kommer, så står vi parat med ski og skøyter og alt annet vinterutstyr.

– Var det mye turister som kom innom denne sommeren?

– Nei. Det var mest lokalbefolkningen. Vi hadde noen få nederlendere, ellers var det stille på den fronten. Men vi er jo åpen for alle, uansett hvor du måtte komme fra.

Helt gratis

– Bare å vise fram legitimasjon så får man låne, sier Fossen.

Å låne utstyr for barn og ungdom er helt gratis, og det er det i de fleste tilfeller for voksne også. Er man under 18 år må man ha med seg en voksen første gang man låner.

Som hovedregel kan utstyret lånes i inntil en uke.

På nettsidene til BUA Norge står det at de er en nasjonal forening «som skal redusere sosiale helseforskjeller og bedre folkehelsen i Norge».

Fossen mener at BUA Hamar er med på senke terskelen for å komme seg ut i naturen.

– Hvordan skal dere utvikle tilbudet?

– Vi ønsker å utvide tilbudet. Målet er at vi på sikt skal ha sports- og friluftsutstyr som dekke ethvert behov. Også ønsker vi å samarbeide med flere instanser i Hamar.