For Dunderbeist så har det alltid handlet om å sette mest mulig pris på prosessen. Å henge ut sammen for å lage musikk og så reise rundt å vise det frem.

Det er premissene for alle band, men det er så lett å glemme hvorfor vi vil det her i utgangspunktet. Med ÅRET så vil vi tilbake til det å ha ingen rammer og la alt få bli som det blir, uavhengig av låta som ble lagd før eller den som kommer etter. Å finne og dyrke gleden over oppdagelsen av noe vi liker uavhengig av sjanger, språk eller stemning, forteller vokalist Torgrim Torve.

Ei låt i måneden

Bandet er nå i gang med et prosjekt som vil strekke seg over tolv måneder. Den siste fredagen i måneden, hver måned, vil Dunderbeist slippe ny musikk, lagd samme måned den slippes i. Resultatet blir samlet på en plate som utgis i sin helhet i januar 2023.

Dette er et slags singel-maraton for å utfordre våre egne innarbeidede rutiner og metoder, sier Torve.

Grunntanken bak prosjektet er å komme seg litt bort fra velgåtte stier og gjentagende sykluser som de fleste band og artister helt sikkert havner i.

Med dette prosjektet vil vi se på hvordan vi lager musikk og jobber frem utgivelser over en lengre periode med et stramt tidsbudsjett for hver innspillingsrunde og samtidig kjenne på hvordan årstidene påvirker skriveprosessen og utviklingen av låtene. I motsetning til tidligere plater der låtene har måttet tåle sammenligning med hverandre helt frem mot skiveslipp vil låtene denne gangen slippes fritt, kun satt opp i mot et måneds gammelt minne og alt annet som har kommet før. Samtidig som de slippes i sin egne isolerte Dunderbeist-nåtid, forteller Torve.

Ved plateutgivelser er det gjerne helt avgjørende for band og artister at låtene på albumet passer sammen, at de finnes en rød tråd gjennom plata. Slik har det også vært for Dunderbeist, men disse retningslinjene pusses nå ut.

Denne gangen ønsker vi å la hver låt kun være det den er der og da og la den finne sitt potensial uavhengig av hva vi gjorde forrige måned eller hva som kommer en måned frem i tid, sier Torve. og legger til:

Det som er ønsket her er å gi oss selv litt frie tøyler til å gjøre det vi vil for hver låt og ikke legge opp til et løp som gjør at vi må tvinge oss til å måtte forholde oss til en helhet. I hvert fall så er det det som er intensjonen, hva vi ender opp med etter hvert får tiden og prosessen vise.

Skeivt og urettferdig

Med dette prosjektet ønsker også Dunderbeist å se på alternative måter å nå ut til publikum på.

Vi bruker musikk og underholdning nå på en helt annen måte enn for bare 10 år siden. Streaming er enerådende og helt fantastisk for lytteren, men det verste som kunne skjedd fra en musikers ståsted. De modellene som streamingtjenestene betaler artistene sine etter er en vits og speiler resten av samfunnet ved at de som har mye får mer og de med lite fortsetter videre med bortimot ingenting. Alle ser at det er skeivt og urettferdig, men ingenting blir gjort. Dunderbeist er et alt for lite band til å ta opp den kampen, men vi kan prøve nye måter for å sakte, men sikkert klare å snu en oppfattelse om at musikk skal være mer eller mindre gratis. Det er det ingen som tjener på. Så vi kommer til å tilby alle låtene, hver måned ei stund før release til de som vil betale for det. Det blir jo mest sannsynlig småpenger, men det handler mer om å få et forhold til verdi og musikk igjen. Mer som prinsipp. Vi kommer nok aldri tilbake til CD-salgets glansdager, men det hadde vært utrolig fint om det hadde gått an å leve av musikk uten statsstøtte eller å være ultrakommersiell, avslutter han.