Gestaltet av Kirsti Hougen skal Tante Gerda i sin karakteristiske stil være bylos for turister i byen. Hougen lover en guidet tur utenom det vanlige.

Fra 1. juli vil det være mulig å få seg en omvisning med en guide som man trolig ikke har sett maken til.

For Gerda Lindmark, eller Tante Gerda, som alle kalte henne var litt av en original. Hun kunne kanskje virke litt brå og rett fram, men også en hjelpsom dame med blikk for alle. Kirsti Hougen har lest bøker og snakket med mange som kjente Lindmark for å skape et så riktig bilde av henne som mulig.

Bastant og bestemt

Og det bildet er altså av ei dame som likte å få ting gjort, og som ikke pakket inn ting som skulle bli sagt. En bestemt dame som skar igjennom når det trengtes og kanskje også litt ellers. Som ekspeditrise i klesbutikk kunne hun finne fram klær til kunder og si «Du skal ha denne» og da ble det gjerne slik. Dette er en rolle Hougen fint skal klare å sette seg inn i og bringe ut til de skuelystne.

– Vi er egentlig ikke så ulike for jeg kan være ganske bøs selv, men kanskje ikke like mye som Gerda for hun kunne være ganske så drøy, sier Hougen.

Uten manus

Karakteren er ikke lagd spesielt for sommersesongen, men er blitt vist fra på forestillinger i regi av Historieviserne tidligere. Hougen la fram ideen om en bylos litt utenom det vanlige for turistkontoret og de likte initiativet. Dermed kan man nå altså booke en tur med en legendarisk skikkelse i Hamars bybilde. Da tas turistene med på en byvandring i Tante Gerdas ånd.

– Dette blir ikke bare en forestilling og ren underholdning, det er jo mye lokalhistorie å ta med seg her, men det blir noe helt annet enn tradisjonelle guidede turer i byen, sier hun.

Litt i Tante Gerdas ånd er hun ikke styrt av noe manus på byvandringene sine.

– Gerda husket nok heller ikke alt, men tok med det hun synes var viktig. Og den ruta vi tar er basert på kunnskap som hun hadde og ting hun hadde gjort, sier Hougen.

Gode tilbakemeldinger

Det kan være en krevende eksersis å lage en rollefigur basert på en person som mange husker og har et forhold til. Hougen har etter tidligere forestillinger fått skryt for sin framstilling av Gerda.

– Det er jo litt skummelt, man vil jo yte den personen man spiller respekt. Det har vært slektninger av henne på forestillingene våre tidligere og de har fortalt meg at de synes jeg har truffet bra og er fornøyde, sier hun.

Det håper hun også turistene blir.

– Jeg håper folk kommer til å møte opp og jeg er spent på responsen. Man merker fort om det jeg fremfører faller i smak og om jeg ser at folk faller ut litt, så kan jeg justere programmet litt, avslutter hun.