Ida (18) og Kaia (18) kritiske til at skolen ikke ble stengt – nå stenger alle videregående skoler i fylket

STENGES: Ida Berger (til venstre) og Kaia Olsen Lierstuen foran ELVIS som stenger fredag.

STENGES: Ida Berger (til venstre) og Kaia Olsen Lierstuen foran ELVIS som stenger fredag. Foto:

Ida Berger (18) og Kaia Olsen Lierstuen (18) reagerte på at Fylkesmannen ikke stengte Elverum videregående skole (ELVIS). To timer etterpå besluttet Fylkesmannen i Innlandet å stenge alle videregående skoler i fylket.

DEL

(Østlendingen) Idrettseleven Ida Berger (18) ble torsdag sendt hjem fra skolen fordi gymtimen ikke kunne gjennomføres siden gymsalen på ELVIS er stengt.

Stengt er også kantina, biblioteket og grupperom på skolen.

Dette som følge av risikoen for smitte av koronavirus.

– Det virker som om de har ventet med å stenge skolen til det ble påvist smitte. Da er det jo for sent, sier Berger.

Torsdag ettermiddag kom beskjeden om at Fylkesmannen i Innlandet stenger alle videregående skoler og ordinær drift ved tannklinikker i fylket.

Protestmeldinger til skolen

– Om smitten er der, er den fortsatt der selv om de store fellesområdene er stengt, sier Lierstuen. Hun går studiespesialiserende linje ved ELVIS.

Østlendingen har blitt kontaktet av flere ELVIS-elever som har vært kritiske til at skolen ikke har blitt stengt. Flere av dem har sendt protestmeldinger til skolen.

Tredjeårselevene Berger og Lierstuen understreker at de ikke er redd for å selv bli syke.

– Men vi er redde for å smitte andre som tilhører sårbare grupper. Jeg er redd for å dra hjem til besteforeldrene mine sånn det er nå, sier Lierstuen.

– Det vi har syntes er hårreisende, er at vi går forbi hverandre i gangene, vi tar i de samme dørhåndtakene. Fylkesmannen fraråder seminar med over 15 deltakere – mens en skoleklasse på 30 elever ikke har vært noe problem. Jeg skjønner det ikke, sier Berger.

Vil forhindre smitte

Torsdag la skoleledelsen ut nye rutiner på læringsplattformen It's Learning. En time etter at beskjeden gikk ut, hadde det kommet 40 kommentarer fra elever.

– Det blir sagt at man handler etter et føre-var-prinsipp og vi mener at stengt skole er en del av det. Vi må gjøre det vi kan for å forhindre smittespredning, sier elevene.

– Det er til det beste at skolen stenges. Da unngår vi videre smittefare. Med tanke på alt oppstyret som har kommet rundt at den ikke ble stengt, er det like så greit, sier Berger.

Fredag har de to elevene norsktentamen – den skal gjennomføres hjemmefra.

– I starten spøkte vi med at det hadde vært deilig å ha fri om skolen var stengt, men nå ser vi alvoret. Det har gått fort fra spøk til alvor. Situasjonen har eskalert sykt de siste to dagene, sier Berger.

Stiller spørsmål

Hun kom torsdag inn i et klasserom hvor pultene var stilt opp med en meters mellomrom.

– ELVIS er en stor smittebærer. Vi klarer ikke å holde en meters avstand når 100 elever passerer hverandre i gangene, sier Berger.

– Og hva hjelper det om man hoster i hånda og tar på et dørhåndtak etterpå? Hvis alt annet blir avlyst og stengt – hvorfor er det da greit at en skole med over 1.000 elever ikke er stengt? Jeg sliter med å se logikken, sier Lierstuen.

Berger tror at elevenes initiativ kan ha vært med på å framskynde avgjørelsen om å stenge skolen.

Pandemi

–Da man gikk gjennom kantina i går, var koronavirus omtrent det eneste man hørte folk snakke om. Vi vet at lærerne gjør det beste for oss, sier Berger.

Da de startet på videregående, kunne de ikke ha sett for seg at en pandemi kom til å prege den siste tiden deres på videregående skole.

– Andre skoler er stengt uten at elevene har vært syke. Det er satt restriksjoner på familieselskaper og begravelser. Hvorfor venter vi? Hva venter vi på, spør de to.

Artikkeltags