Gå til sidens hovedinnhold

Inge lar Erna havne i et basseng med dinosaurer

Artikkelen er over 1 år gammel

– Vi bør vel alle ta oss sammen, sier Hamar-kunstneren Inge Iversen. I kulturhusets galleri skal han vise verk som skildrer en verden der temperaturen øker. På mange måter.

– Det mangler tre meter som kommer senere, men det skal bli et bilde av Erna, en statsminister som er i ferd med å gjøre et skikkelig mageplask. Hun hopper ut i et basseng, fylt av øgler og dinosaurer, forteller Inge Iversen om det store verket som er i ferd med å henges opp på veggen i kunstgalleriet i Hamar kulturhus.

– Bildet sier kanskje noe om mangel på musikalitet. Og behov for nytenkning. Jeg synes det er vondt å se på den evige strategikampen for å sikre seg politisk makt. Ja, det er frekke bilder, men jeg er blitt så gammel at jeg er ikke redd for effekten av kritikk, sier Iversen og humrer.

Humoristisk vri

Han sier at han politisk befinner seg på venstresiden:

– Jeg reagerer på hvordan de rike stadig får skatteletter og flere goder, mens de som er nederst på rangstigen i verste fall får ... rettssaker og fengselsstraffer.

– Det jeg gjør er det samme som noen av mine kunstnerkolleger på 60-tallet gjorde, som engasjerte seg i samtidspolitikk og samtidssituasjoner. Og jeg er opptatt av den enorme polariseringen som pågår akkurat nå, men forsøker å se litt humoristisk på det som skjer. Selv om det er på ramme alvor for amerikanerne. Der borte er temperaturen blitt så høy at de nærmest flyr på hverandre. Samfunnet går i oppløsning, sannhet blir et «tøyelig» begrep.

Utstillingen har fått tittelen «Polarisen smelter, polariseringen øker», og åpnes av ordfører Einar Busterud lørdag 18. januar.

I åtte uker kan folk få oppleve 63-åringens blikk på verden gjennom detaljrike og abstrakte bilder.

Iversen er opprinnelig fra Lillestrøm og flyttet sammen med familien til Hamar i 1983.

– Foreldrene mine hadde reproduksjoner og noen få originaler på veggene hjemme. Et av bildene som hang oppe var av Van Gogh, og det fascinerte meg noe voldsomt. På skolen lærte vi om Munch og dro på ekskursjon til Munchmuseet. Allerede da bestemte jeg meg for å bli kunstner.

For å sikre inntekten tok han lærerutdanning, og i 25 år underviste han i kunstfag, historie og engelsk på Hamar katedralskole før han tok ut førtidspensjon for å vie mer tid til kunsten.

– I et og et halvt år har jeg nå vært en fri fant, og har hatt tid til å føle på drivkraften til å drive med kunst døgnet rundt.

I Hamar er Iversen bosatt på Briskebyen i en enebolig hvor hagen vekker oppsikt for forbipasserende, for her står blant annet dinosaurer og elger på utstilling.

Og dyrene dukker opp i Iversens verk.

I tillegg til kjente politikere. Et av bildene viser Erna Solberg, Sylvi Listhaug og Terje Søviknes omgitt av fly:

– Det er flyskammen, som disse politikerne overhodet ikke er rammet av. Vi bør fly mindre, av hensyn til miljøet. Dessverre har jeg venner og bekjente som flyr opp til ti ganger i året. Det er vilt.

Gods og gull

Han ble tidlig bergtatt av bilder fra middelalder og tidlig renessanse. Et annet bilde er en hyllest til et av forbildene, Hieronymus Bosch:

– Bildet handler om det evinnelige maset om vekst. Selve veksten skal visstnok også vokse. Men om man samler for mye jordisk gods og gull vil det gå på trynet i det lange løp.

– Men jeg er ikke for polariseringen som vi blant annet ser i den viktige debatten rundt hvorvidt vi i Norge må gjøre endringer i forhold til avhengighet av oljen. De cirka 200.000 som jobber med olje gjør en viktig jobb. Det blir påstått at de som ønsker endring vil legge ned jobbene deres på dagen. I en overgangsperiode må vi kunne bruke noen av oljemilliardene på teknologi som vil slå positivt ut for miljøet. Og gi nye arbeidsplasser. Det handler om samarbeid. Det handler om balanse.

– Det jeg prøver å si er at vel alle ta oss sammen.