I slutten av januar måtte Inger-Karin Haarseth Kjernmoen på kort varsel steppe inn som vikarierende daglig leder av Hamar Vandererhjem Vikingskipet.

– Det ble helt annerledes enn jeg hadde trodd. Jeg trodde alle helgene skulle bli stappfulle, men så ble det bråstopp, sier Inger-Karin.

«Black Friday»

Bare 23 år gammel, og uten ledererfaring, har hun virkelig måttet ta beintøffe valg.

Vaktlisten besto av 29 personer (15 årsverk). Nå er det bare fire igjen som jobber ved vandrerhjemmet og motellet. Driften er redusert til et minimum.

– Fredag den 13. mars, da myndighetene sa stopp, gikk alt i svart. Vi snakker virkelig om «Black Friday», sier vandrerhjemmets eier, Ole Røhnebæk og fortsetter:

– Bestillinger for to millioner kroner ble borte. Alle ansatte ble permittert. Oppe i alt dette tok Inger-Karin virkelig grep. Hun har planlagt, tilpasset og rigget driften på ny.

Inger-Karin har vært vandrerhjemmets «potet»; en som har vært brukt til alt. Hun har vært på kjøkkenet og vært resepsjonsansvarlig og hatt flere andre oppgaver før hun ble assisterende leder.

– Jeg har kort og godt vært der det har vært behov for meg.

Røhnebæk ga henne tilliten som fungerende daglig leder da krisene begynte å hope seg opp:

– Inger-Karin kom hit høsten 2012 som en del av samarbeidet med Hamar katedralskole og som en del av en praksisordning. Da så jeg det med en gang: «Hun er et emne. Hun må vi ta vare på».

Året etter fikk Inger-Johanne opplæringsansvaret for den andre praksiseleven fra Katta.

Hun fikk fortsette å jobbe ved vandrerhjemmet mens hun tok utdannelse på høgskolen på Rena.

– Og nå er hun sjef, sier Røhnebæk og smiler.

– Hun kjenner produktet vårt, ser muligheter og går godt overens med gjestene våre.

Tomme kalendere

Under påsken skulle vandrerhjemmet ha vært fylt opp av gjester rundt The Gathering-arrangementet. Det ble istedenfor helt tomt. Ukesomsetningen falt fra nærmere en halvmillion kroner til 70.000 på to uker.

Ulike eventer i Hamar skulle sørge for en hektisk vår. Nå er arrangementskalenderne tomme, i alle fall fram til 15. juni.

– Messene i Vikingskipet er avlyst, Landsskytterstevnet og Mjøssvøm er borte, turneringene og festivalene i Hamar er avlyst ... Nå vet vi at det blir lite aktivitet fram til i august, og må tenke nytt, forteller Røhnebæk.

De av gjestene som nå er på vandrerhjemmet er anleggsarbeidere for ulike entreprenører.

– Så, hvordan er den nye hverdagen?

– Jeg synes oppi alt det utfordrende at vi har fått det til ganske bra. De arbeiderne som bor her fast er veldig omtenksomme, selv om det tar litt lengre tid å få maten eller å få rengjort rommet og det er en del smitteverntiltak som vi må forta oss, sier Inger-Karin.

– Men vi skal nok klare oss.