Les også: Dro på messe for å bytte ut badet fra 1965

– Jeg har en stue, hvor det er kjempehøyt oppunder taket. Vi skal male. Hva skal vi gå for? undrer Janne Istad Jakobsen, på besøk i den store boligmessa i Vikingskipet.

Hun drar opp iPhone'n og viser et bilde fra stua. Og får eksperthjelp, fra TV-kjendis og interiørekspert Halvor Bakke:

– Finn din egen stil, dine egne farger. Og ikke del fargekoden med noen, sier Bakke, men byr likevel på sine egne tips og råd overfor Hamar-kvinnen, basert på hva han ser på skjermen.

Halvors råd

Ikke et sete ledig da TV3-kjendisen, kjent for programmet «Eventyrlig oppussing» holdt en times foredrag midt under messen.

Overfor vår avis kom han med flere tips:

– Folk må oppmuntres til å finne sin egen stil. Jeg brenner for at man ikke følger det som defineres av andre som trender, men at folket selv setter seg ned og har et bevisst forhold til hvordan de vil ha det hjemme, sier Bakke.

– Vær fornøyd med hjemmet ditt, og er du ikke det så må du gjøre noe med det. Hjemmet ditt er det mest private du har.

Halvor drar en historie knyttet til et spesielt møbel i sitt eget hjem i Stavern som betyr mye for ham.

Under en reise i Sør-Afrika kom han over et godt brukt bord til 1.000 kroner som han forelsket seg i.

– Jeg kjøpte det, men det kostet 5.000 kroner å få det hjem til Norge i en container. Det var det verdt, for det tilførte hjemmet mitt noe unikt, noe som ikke fantes et annet sted. Og det godt brukte møbelet hadde en historie i seg som bidro til å gi hjemmet mitt en sjel. Jeg kan fortelle gjestene mine om historien rundt bordet. Det kan du ikke med et møbel fra Ikea, sier Bakke.

– Folk må finne det møbelet eller den gjenstanden selv. Det behøver ikke å være en kopp med «I love Paris», men det kan være en stol, et speil, en ramme eller noe helt annet som er med skaper en stemning i hjemmet.

– Noen andre tips?

– Våg å gå utenfor normen. Ordet «standard» er drittkjedelig, eller «bestselger»; det betyr bare at veldig mange har kjøpt akkurat det samme. Styr unna det alle andre kjøper.

– Folk stoler dessverre ikke på seg selv eller sin egen smak. Eller de vet ikke helt hva de liker. Da må man søke hjelp. Det koster mye mindre enn man tror. Lei inn en interiørkonsulent eller spør folk i forretningene. De skal ikke påføre deg en stil, men de skal hjelpe deg til å finne den stilen som du selv vil ha, sier Bakke og fortsetter:

– Vi bruker jo rørleggere og elektrikere fordi vi ikke kan faget deres, eller ikke har lov til å gjøre den jobben de skal gjøre. Hvorfor tar vi ikke det valget når det gjelder interiør og stil?

– Sett inn elementer i huset som har en historie og bilder av hvem som bor i huset. Vær nøye med å plukke ut de tingene som betyr noe for deg. Og: Ikke overmøbler! Du skal ha plass til de som bor der og de som kommer på besøk.

Ikke skyld på huset

Siden 2010 har «Sinnasnekker'n» Otto Robsahm hatt sitt eget program på TVNorge. Han stortrivdes inne i Vikingskipet:

– Jeg reiser hele Norge rundt, og ser stor forskjell på folket fra sted til sted. Nå som vi er her på Hedmarken er det enormt mange hyggelige og imøtekommende mennesker. Og de er opptatt av å få råd og tips om hvordan man kan løse problemer rundt hjemmene sine.

– Hva er ditt budskap?

– Prøv å legge huset litt til side, for det er ikke huset som er problemet. Det er holdningene til huset som skaper problemer. For alt kan bygges og alt kan fikses. Ikke noe stress, sier Robsahm.

– Hva er det folk gjør feil?

– De hiver seg rundt, river ned uten å ha noen kompetanse for hvordan man skal rette opp igjen det man har revet. Man setter seg ikke godt nok inn i hvordan huset var bygget opprinnelig og man har ikke noen god formening om hvordan byggeprosessen skal være.

– Da ender det ofte at man går på en skikkelig smell. Så begynner man å skylde på huset istedenfor å se på sin egen kompetanse, som ikke helt strekker til.

Bildeserie

Boligmessa i Vikingskipet