«Jan Ove nekter å gi opp livsverket» sto det på forsiden av Hamar Dagblad 4. februar.

Han drev da Design D som spesialiserte seg på salmakeri, skumplast, møbelsnekring, møbeltapetsering, overflatebehandling og lakkering av møbler. Fra å ha en bedrift som i 2017 var i ferd med å vokse ut av hendene på ham utviklet det seg til å bli en knallhard seilas for å holde skipet flytende. Mye takket være kostbar og ressurskrevende flytting, først fra et lokale til et annet i Brumunddal før han endte opp på Frøberg gård, ei halv mil fra Hamar sentrum.

Da han endelig kunne starte opp igjen produksjonen for fullt begynte ordrebøkene å fylle seg rimelig fort og skuta tok ikke lenger inn vann. Så kom pandemien. Bjørnseth øset alt han var kar om, men i april var det ikke lenger mulig å holde hodet over vannet.

– Jeg hadde møter med bank og regnskapsførere, og vi så på alle mulige løsninger, men det var rett og slett ikke noe valg, sier Bjørnseth.


– Ekstremt tøft

45-åringen uttalte i intervjuet med Hamar Dagblad i februar at han hadde vurdert å legge ned og la ikke skjul på at han periodevis drev rovdrift på egen kropp og helse. Det fungerte en stund.

– Så ble jeg rett og slett utbrent. Det var flere dager jeg knapt klarte å stå på beina og egentlig ikke hadde noe på jobb å gjøre. Firmaet var et enkeltmannsforetak og det har vært ekstremt tøft også privat for min del. Det er selvfølgelig trist at det gikk som det gikk, men jeg kjenner også en lettelse over at jeg nå er ferdig, forteller Bjørnseth.

En av de ansatte han hadde på Design D var møbellakkerer Bente Kolbuholen. Hun så og skjønte at Bjørnseth var på stålet, men oppmuntret ham til å fortsette med det han kan best.

– Hadde det ikke vært for Bente ville det nok ikke blitt noe mer. Hun har gitt gass hele vegen, sier Bjørnseth.

Dermed etablerte de Mjøsa Møbel og fortsetter i lokalene på Frøberg gård i Furnes, da med Kolbuholen som daglig leder.

– Da slipper jeg å ha ansvar for noen andre enn meg sjøl og det eneste jeg skal fokusere på er å være møbelsnekker. Tidligere ble det veldig mye annet som tok tid, sier Bjørnseth som er glad for at det har ordnet seg for de ansatte han hadde i Design D.

– Alle har opprettet egne foretak og vil fortsatt leie lokaler hver for seg på Frøberg, så alle blir å treffe på samme sted som før, sier han.

– Jobber bra sammen

Kolbuholen jobbet som møbellakkerer på Design D med Bjørnseth som sjef og syntes dette var et samarbeid som var verdt å bygge videre på.

– Jeg trives veldig godt her og jeg og Jan Ove jobber bra sammen. Dessuten synes jeg det er veldig moro å lakkere og se forandringene. Det blir jo som et helt nytt møbel, sier Kolbuholen.

I det nye firmaet er det pussing og lakkering som blir hennes hovedoppgaver, men de kommer begge til å ta tak der det trengs.

Overrasket over tålmodigheten

Siden oppstarten av Design D har de jobbet seg opp en stor kundekrets, og konkursen skyldtes på ingen måte frafall av kunder.

– Vi har en relativt stabil kundekrets som har vært veldig støttende gjennom hele prosessen. Det er mange som liker oss og kundene har vært overraskende tålmodige. Det er faktisk helt utrolig. Nå kan vi tilby enda bedre kvalitet, så vi får virkelig håpe folk vil benytte oss igjen, sier Bjørnseth.

Tror det blir viktigere

Bjørnseth og Kolbuholen hadde selvfølgelig ikke valgt å satse på nytt om de ikke hadde sett et stort potensial i det de tilbyr.

– Vi tror at flere og flere vil ta avstand fra bruk og kast-mentaliteten når det gjelder møbler, og vi kan for eksempel pusse opp en spisestue. Det vi også ser er at ventilasjonen i nyere bygg tørker ut treverket, så overflatebehandling er også noe vi tilbyr for folk som ikke ønsker å gjøre dette sjøl, sier Bjørnseth.

Tidligere drev han med snekring på mål for kunder og dette er noe han etter hvert kommer til å gjenoppta.

– Her er det et marked ettersom det stadig blir flere designhytter med ukurante mål. På sikt håper jeg også å få i stand et mobilt snekkerverksted, avslutter han.