22. -23. februar arrangerer landslaget i Timbersports for første gang audition for nye talenter på Lillehammer. Konkurransen, som er åpen for alle mellom 16 og 30 år, har fått navnet«The Axe Factor».Vinnerne får dra på nybegynnerleir i Sverige, som er første steg på veien mot å delta i internasjonale Timbersportskonkurranser.

– Jeg synes det ser spennende ut

Eilif Bjerkan Klev (20) fra Ridabu er en av dem som håper å imponere dommerne nok til å gå videre til Sverige.

– Jeg meldte meg på er fordi jeg synes Timbersports ser spennende ut. Jeg har sett litt på ulike tevlinger, nå gleder jeg meg til å få lære av de beste og se hvordan dette gjøres.

– Det jeg synes er mest spennende med timbersport, er teknikken og utholdenheten. Jeg har ikke noe særlig erfaring innenfor dette utenom det man har lært hjemme, så det blir moro å lære noe nytt og forhåpentligvis bli med videre, sier han.

I Timbersports konkurrerer deltakerne om å kappe forskjellige type treblokker med øks, sag eller motorsag. Idretten er i sterk vekst både internasjonalt og i Norge.

– Timbersports er mer populært enn langrenn på verdensbasis og konkurransen er knalltøff.Det norske landslaget holder et høyt nivå, og vi ønsker å utvikle dette videre. Derfor gleder vi oss til å gi de mange talentene som finnes der ute en sjanse til å vise seg frem, sier markedskoordinator i Timbersports Norge og jurymedlem i «The Axe Factor», Benedicte Movik.

OL-mester Olaf Tufte i juryen

I juryen sitter også landslagsutøver Ole Ivar Lierhagen og tidligere OL-mester i roing, Olaf Tufte. Tufte har selv en fortid som Timbersportsutøver, blant annet under VM på Lillehammer i 2017.

I Timbersports konkurreres det i øvelsene Springboard, Single Buck, Standing Block Chop, Stock Saw, Hot Saw og Underhand Chop.

I «The Axe Factor» vil deltakerne konkurrere i tre av øvelsene.

Opptil 30 unge og lovende personer vil få vise seg fram i løpet av den første auditionrunden. Arrangørene åpner for at det kan bli flere konkurranser for Timbersports-talenter i fremtiden.-For å bli en god Timbersportsutøver må du trene mye slik at du får god teknikk, i tillegg mådu være i god fysisk form og mentalt sterk.

– Det er gøy å se at interessen er så stor. Med så mange talenter rundt om i Norge, ser jeg ikke bort fra at vi vil arrangere flere slike auditionrunder, sier Benedicte Movik i Timbersports Norge.

STIHL TIMBERSPORTS er verdens største konkurranseserie innen internasjonal tømmersport. Sporten har røtter tilbake til 1890-tallet, da de første avisklippene viser til nasjonale tømmerhuggerkonkurranser i Australia, USA og Canada. I begynnelsen var det tømmerhuggere av yrke som samlet seg for å konkurrere. De raskeste var de mest attraktive for skogsarbeid. Over tid utviklet konkurranseformen seg til å bli profesjonelle konkurranser med høyt sportslig nivå.

I 1985 ble STIHL TIMBERSPORTSetablert av STIHL Inc. USA i samarbeid med sportskanalen ESPN. Sporten vokste stadig, og i 2011 ble det arrangert 11 konkurranser i Europa . I dag er det over 500 utøvere som aktivt konkurrerer i Europa. Sporten er fortsatt størst i USA, Australia, Canada og på New Zealand, men den er i vekst over hele verden.