Bla i motivene over for å se flere bilder.

– Jeg føler en enorm lettelse, sier Emma Madelen Svendby.

Hun har nettopp fått beskjeden av daglig leder hos frisørsalongen Zik Zak Frisører på Ridabu: Emma har fått fast jobb etter at hun for tre uker siden besto svenneprøven, med glans.

En lykkelig slutt på en lang og tøff reise.

Alvorlig sykdom

Som barn opplevde Emma at mamma ble alvorlig syk.

– Jeg var så liten så jeg fikk ikke vite hva det var som feilet moren min. Men jeg trengte brått et sted å være og ble plassert i et fosterhjem. Det skulle være midlertidig, for jeg skulle hjem igjen, men mamma ble ikke frisk.

Det er den første av mange prøvelser som den unge jenta fra Stange skal igjennom.

Emma havner på et midlertidig fosterhjem før hun omplasseres til Stange ungdomshjem. Deretter kommer hun ut i et nytt fosterhjem.

Det blir ingen perfekt match.

– Det som ofte skjer er at man kommer ut i et fosterhjem hvor det er noen som drømmer om å bli foreldre, men de tenker ikke over hvordan de skal hjelpe barnet som plutselig kommer inn i livene deres. Det kommer dager som er tøffe. Og fosterbarna kan komme fra en annen familie som de liker å ha kontakt med, forteller Emma.

– Jeg trengte støtte, ikke noen som kunne skryte av at de hadde fått et barn. Og jeg trengte hjelp med å takle skolen fordi jeg slet med lese- og skrivevansker. Plasserte noen en lesebok foran meg så var bokstavene i mitt hode bare tegninger. Jeg forsto ingenting.

Når Emma starter på videregående skole havner hun hos den tredje fosterfamilien.

– Jeg var sur og irritert, så ned i bordet og ville ikke bli sett eller snakket til, erindrer hun.

Men den nye fosterfamilien har bestemt seg for å gjøre en innsats, selv om Emma i starten er motvillig til å ta imot hjelp.

– De sa hele tiden at «dette skal du få til» og at de skulle være der når jeg trengte det. De aksepterte ikke at jeg ga opp.

– Det er en av grunnene til at jeg til slutt ikke så på det som et fosterhjem, og at jeg begynte å kalle de for familien min.

Utsatte ferien

Emma begynner på Hamar katedralskole og Tove Spikkerud er rådgiver ved skolen. Hun får vite at Emma ha hatt en drøm siden hun var åtte år gammel om å bli frisør.

– Da jeg møtte Emma for fem år siden var hun sint, sur, lei seg og deprimert. Hun fikk 1 i matematikk, men det var et eller annet ved henne som gjorde at jeg ikke ville gi henne opp. Jeg gikk til daværende rektor Stig Johannessen og ba han om vi kunne tenke litt utenfor boksen rundt denne eleven.

Det resulterte i at Emma blir satt på ekstratimer i matematikk.

– Jeg sa at dette var den ene sjansen hun fikk, og hun var ikke blid på meg. Men etter et halvt år så går hun tilbake til klassen, tar samme eksamen som alle de andre og får karakteren tre. En utrolig prestasjon! Historien viser hvor viktig riktig veiledning og støtte kan være for en elev. Og at Emma selv var villig til å gjøre en innsats.

Sommeren etter sisteåret på videregående står for tur. Emma står uten læreplass. Situasjonen er prekær.

– Noen ganger møter du noen som du bare må hjelpe. Jeg valgte å utsette ferien min med en uke den sommeren i jakten på en løsning for Emma, forteller Tove.

Rådgiveren er på handletur i Hamar sentrum da hun tilfeldigvis møter et kjent fjes på gaten: Trine Nygaard, daglig leder hos frisørbedriften Zik Zak Frisører på Ridabu.

Hun husker at Tove gikk rett på sak:

– Tove sa: «Jeg har en lærling som trenger en plass og som trenger litt ekstra hjelp. Kan du ta henne?». Jeg ble litt satt ut og sa at jeg skulle tenke over saken, men allerede dagen etter hadde Tove sendt en SMS: «Har du bestemt deg?» Jeg tenkte: «Det var da voldsomt», men jeg besluttet at Emma skulle få besøke oss på salongen sammen med fostermor Elisabeth.

Fikk et år ekstra

På forhånd var Trine advart om at Emma kunne være innesluttet.

– Men da hun kommer hit så åpner hun seg opp etter et par timer. Hun snakker. Da hun har reist så spør jeg de andre jentene i salongen om vi skal ta ansette henne. «Hun fortjener en sjanse. Hvis vi klarer dette, så har vi klart noe virkelig bra», sa jeg. Dette måtte vi stå sammen om, og alle jentene var helt enige i at Emma fortjente en mulighet., erindrer Trine.

Læretiden for frisører er på to år, men på grunn av Emmas utfordringer ber Trine om at hun kan få et år ekstra på seg.

Fylkeskommunen sier ja.

I takt med at selvtilliten til Emma vokser begynner hun å ta telefonen når den ringer i salongen og hun går i gang med å snakke med kundene som er innom. Og samtidig viser det seg at hun har et stort talent i frisørfaget.

– Det har vært en fantastisk reise, selv om det noen ganger har vært to skritt fram og et tilbake. Vi har ledd og grått. Det er det som har gjort at vi nå kaller oss «Zik Zak-familien». Vi har aldri hatt det så bra på arbeidsplassen som nå, fordi vi har alle lært oss å ta hensyn, å stille opp for hverandre og bry seg, sier Trine.

Med full klaff å svenneprøven ender historien lykkelig.

– For en opptur dette har vært.

– Hun er kreativ og flink med kundene og har en kunstnerspire i seg, sier Trine og drar fram bildet fra svenneprøven. En komplisert frisyre med volumføn hvor Emma også har stått for makeup på modell Julie Marie.

Emma får tilbud om fast jobb og har takket ja.

– Vi gir ikke slipp på dyktige frisører.

Øynene til Trine blir våte av tårer. Stemmen brister:

– Du fortjener det så innmari, fordi du er helt fantastisk! Dette er en historie om hvilken stor betydning litt ekstra selvtillit kan ha å si for et menneske.

På egne bein

Neste målsetting er å ta billappen. Forrige helg flyttet Emma inn i sin egen leilighet i Hamar, klar til å ta fatt på et nytt kapittel i livet.

– Hvorfor ville du bli frisør, Emma?

– Det er et kreativt yrke hvor en opplever nye ting hver dag. Og i salongen møter jeg stadig folk som lyser opp hverdagen min.

– Hva hadde skjedd om du ikke hadde fått denne sjansen?

– Da hadde jeg nok ligget i en seng i et mørkt rom.

Tove Spikkerud har byttet jobb og er i dag avdelingsleder hos Senter for voksnes læring ved Storhamar videregående skole.