- I framtiden kommer lærerne til å bli headhuntet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø

Hun gjestet mandag Storhamar videregående skole for å motivere studentene som tar studieforberedende løp, til å søke seg til lærerutdanningen.

Ikke uten grunn. Norge kommer nemlig til å mangle 5.400 grunnskolelærere på landsbasis i 2040.

– Når dere skal velge hva dere skal bli, så må dere velge både med hodet og hjertet. For du skal ta utdanning til en jobb som du skal trives i. Det må være noe dere har evner til å utføre, og noe dere virkelig har lyst til å gjøre, sa statsråden.

Hun har selv tatt jusutdanning, men røpet overfor elevene i Hamar at andrevalget var å bli rektor.

Lærerutdanningen har blitt femårig:

– Det har vært et viktig grep for å heve statusen til læreryrket, og for å få hevet startlønnen. Og mange tror at man tjener mindre dersom man får tar seg jobb i barneskolen kontra ungdomsskolen, det er feil. Man tjener det samme, sa Nybø.

– Er du interessert i matte, kroppsøving, engelsk eller samfunnsfag? I lærerutdanningen har dere muligheten til å fordype dere i fagene som dere selv er interesserte i. Et genialt konsept, for da får du en utdanning som du kan bruke til de evnene og interessene du har, og som du tar med deg senere i undervisningen din, opplyste Nybø.

– Men den aller viktigste grunnen til å bli lærer er den forskjellen du kan utgjøre for de barna eller ungdommene som du er lærer for. Den følelsen det må være når du jobber med elever med et tema som de strever med og i det lyset går opp for de; Den følelsen du får når du vet at du som lærer gjorde en forskjell. Den følelsen må være ubetalelig!

På sidelinjen satt Ole Martin Eig og fulgte med på hva statsråden hadde å si:

– Det å bli lærer, alt ved det lokker, egentlig. Mest det at jeg får muligheten til å forme framtiden til de jeg skal undervise. Også lokker det litt at det er lett å få seg jobb, sier Eig.

– Så du er ikke lei skole, men vil faktisk jobbe i skolen også etter utdanning?

– Jeg liker å lære. Med unntak av norsk er så synes jeg alle de andre fagene er interessante, sier 19-åringen og smiler.

Han kan bli svært ettertraktet på arbeidsmarkedet etter fullført utdannelse, for mannlige lærere er mangelvare. Bare 26 prosent av lærerne i grunnskolen er menn.

Også dekan Morten Ørbeck og flere representanter fra Høgskolen i Innlandet deltok på seansen.

– Nå kan dere som velger å bli lærere få inntil 160.000 kroner av studielånet slettet. Klarer man å fullføre lærutdanningen på fem år så ettergis 50.000 kroner. Velger dere å bli lærer i barneskolen, så kan man få ettergitt ytterligere 55.000 kroner. Og fullfører man femårig utdanning og tar lærerjobb i de tre nordligste fylkene, så får man ettergitt 55.000 til, opplyste Ørbeck.

Søknadsfrist for høyere utdanning er 15. april.