Gå til sidens hovedinnhold

Jentene inntar sjakken for fullt - får drahjelp av merittert trener

Nylig avholdt Greveløkka Sjakklubb aktivitetsdag med 40 unger. Sjakkinteressen blant de unge er stor og ekstra gledelig er det at det er såpass mange jenter som er aktive. Den profesjonelle sjakktreneren Sheila Barth Stanford gis noe av æren for dette.

Sheila Barth Stanford driver «Sheilas sjakkskole» og har undervist sjakk på heltid siden 2014. Hun har over 130 landslagspartier som aktiv spiller og i 2019 ble hun nordisk mester. Hun har også blitt kronet med tittelen kvinnelig internasjonal mester. Forrige helg var hun til stede da Greveløkka Sjakklubb arrangerte aktivitetsdag og der fikk hun ved selvsyn registrere noe hun brenner for, nemlig jenter som spiller sjakk. De er nemlig godt representert i Greveløkka Sjakklubb.

Bevisst satsing

Det er litt i overkant av 50 medlemmer i sjakklubben nå, et tall som trolig bare vil stige i takt med at pandemien slipper taket. Det trenes hver onsdag kveld og det er i snitt noe i overkant av 30 spillere på hver trening. En betydelig andel av disse er altså jenter, og det er ikke tilfeldig.

– Greveløkka Sjakklubb satser bevisst på jenter, og på nybegynnerkurset i vinter har vi hatt ned nesten like mange jenter som gutter. Sjakk passer like fint for jenter som gutter og jentene begynner virkelig å innta sjakken nå, forteller klubbens leder Trond Nerland som er veldig fornøyd med det Barth Stanford bidrar med.


– Hun er proff og alltid godt forberedt, og veldig dyktig med barn og ungdom. Hun trener ti av våre medlemmer online annenhver uke og fem av disse er jenter. Når samfunnet åpner opp tror jeg enda flere jenter kommer til å bli med, sier Nerland.

Barth Stanford, som har vært på besøk på Greveløkka ved flere anledning tidligere, kommer tilbake på sommersjakkskole i uke 26. Det gjør også Erlend Kyrkjebø som er den andre av to eksterne trenere klubben benytter seg av.

Savner konkurranser

Trening en dag i uka, onlinetreninger og aktivitetsdager er vel og bra, men sjakk er tross alt en konkurranseform og dette er et element som flere savner litt nå. Altså det å måle ferdigheter i en turnering. Slikt har nemlig ikke latt seg gjøre på grunn av koronarestriksjonene.

– Vi håper å få til en turnering i løpet av sommeren. Det er tross alt konkurranseelementet som er drivkraften og turneringene pleier å være veldig populære, sier Nerland.


Billig sport

Du lurer kanskje på hva man gjør på en aktivitetsdag i regi av en sjakklubb? Man spiller så klart ordinær sjakk, men det er også lagt inn litt fysiske elementer som basketsjakk, løpesjakk og sjakkstafett. Slikt blir man sulten av og midt i økta var det pizzapause for sultne sjakkentusiaster. Det er en utgift klubben fint lever med i en sport som generelt er billig å utøve.

– Et medlemskap i klubben her koster 500 kroner i året og det er nok billigere enn de fleste andre aktiviteter. Av utstyr trenger man bare et brett og det kan vare livet ut når man først har kjøpt det. Det som eventuelt kan koste litt er reising i forbindelse med NM og lignende, sier han.

Klubben gjør også noen grep for å vekke sjakkinteressen blant unge.

–Vi deler ut sjakkmateriale til barnehager og barneskoler i nærheten, avslutter Nerland.