I en pressemelding kommer det fram at prisen «European Portrait Book of the Year 2022» ble utdelt til fotograf Arnfinn Johnsen 1. mai i Roma. Prisoverrekkelsen foregikk i Roma Eventi Piazza de Spagna. Prisen ble utdelt for boken «BEST – Paralympiske portretter» som ble utgitt på Orfeus forlag i Oslo i 2021. Bokdesigner er Laura van As på Vakker Design i Lillehammer.

– Det føles nesten uvirkelig, og gleden er enorm over at dette arbeidet blir så høyt verdsatt, sier Arnfinn Johnsen (63).

Underveis i prosjektet følte han også at jobben han gjorde betydde mye for mange.

– Tilbakemeldingene har vært helt overveldende og jeg fikk høre at «du gjør en viktig jobb og det er på tide at noen ser oss. Dette skulle vært gjort for lenge siden,» fortalte Johnsen til Hamar Dagblad i fjor.

I 2020 reiste fotograf Johnsen fra Kirkenes til Kristiansand og portretterte alle norske gullvinnere i Paralympics. Det ble 21 000 km i bil og tok 8 måneder. Johnsen har i tillegg til å portrettere paralympikerne fotografisk også intervjuet samtlige, så alle har fått sin historie i boken. I løpet av våren 2022 kommer dokumentarfilmen om BEST-prosjektet.

– Før jeg begynte med prosjektet visste jeg vel navnet på tre gullvinnere fra Paralympics og jeg har lært utrolig mye når jeg har jobbet med dette. Kanskje spesielt om dette med pågangsmot. Dette er utøvere som leverer store idrettsprestasjoner på tross av utfordringene de har og som virkelig må gå den ekstra mila som vi andre slipper. For meg handler dette om likeverd. Når Henrik Kristoffersen vinner et renn i verdenscupen får han 400 000, mens når Jesper Saltvik Pedersen gjør det får han en ost. Derfor er det veldig mye viktigere for meg å bidra til å fortelle deres historie og jeg håper boka kan bidra til å inspirere andre. Jeg er ikke i tvil om at dette prosjektet er det viktigste jeg har gjort så langt i karrieren og dette har virkelig blitt et hjertebarn for meg, sa Johnsen til HD i et større intervju fjor.

Hele Paralympics-utstillingen står på OL-Museet på Maihaugen på Lillehammer ut august 2022.

Det er «Federation of European Professional Photographers» (FEP) som gir prisen til årets beste fotobøker i flere kategorier: Portrett, reportasje, landskap/natur, aktfoto, kommersielt fotografi og egenpubliserte bøker.

Konkurransen er tøff, FEP har rundt 50 000 fotografer som medlemmer, fra 26 europeiske land.