I to år har vangsokningen Jon Arne Arnseth turnert landet med «Kunsten å smile». Nå gjør han monologen for siste gang under monologfestivalen Monofon på Hamar Teater.

Sa fra seg gården

– Monologen er en versjon av meg selv, selv om det er gjort om til en karakter. Det handler om en ung skuespiller som prøver å finne sin plass i samfunnet. Han får det ikke helt til, og lykkes ikke helt i kjærlighetslivet og jobbsammenheng.

Jon Arne tar et dypdykk i skuespillernes evige jakt på jobber og oppdrag:

– Jeg har vært en «pleaser», en som vil gjøre alle andre til lags. Men ting ble litt bedre i det jeg begynte å gi litt mer blaffen i hva folk mener. Det er noe jeg må jobbe med hver dag. Må vi bli likt alltid? undrer Arnseth.

I monologen er han innom alt fra nittitallspop og auditions til verdensrommet.

– Det har vært kjempemoro å turnere med monologen, og det er litt gøy at jeg tar med så mye av meg selv fordi det blir litt mer fallhøyde når ting står på spill.

For Arnseth er det en tid med store endringer:

– Når monologen er framført for siste gang skal jeg gå videre og lage nye prosjekter.

I jula sa han fra seg odelsretten på gården Arnseth Vestre:

– Det var rart å skrive under på at jeg frasa meg odelsretten, men er glad for at det var en veldig interessert lillesøster som tok over.

Arnseth er blitt 32 år og fortsetter drømmelivet som skuespiller. I jula var han med i Romjulsteateret, til sommeren håper han å være med på teateroppsetningen på Atlungstad, men til vanlig er han med i skuespillergrupperingen Skuespiller- og danseralliansen.

Dette skjer

Monofon arrangeres for fjerde gang mellom torsdag og søndag.

Her er det andre innslagene:

Jonas Jeremiassen Tomter: «Jonas forklarer seg selv» (framføres torsdag, fredag og lørdag), Nora Aschim: "«Livet er den eneste måten» (framføres fredag, lørdag og søndag), Anders og Torleif Kippersund leser fra Victor Hugos De elendige (bok og suppe-arrangement lørdag).

Emily Fischbeck Luthentun: «Memorabilia», Fredrik Høyer: «Sjæl» og Kate Pendry: «Human Tsunami: Trump» (framføres alle søndag).

Ellers blir det i Laboratorium en seanse med singer-songwriter David Øynes fredag, fredag innslag med Andreas Dillerud Olsen, Hannah Nyhus Lørum, David Øynes. Slampoesi på senkvelden.

I Laboratorium lørdag leser Jonas Kippersund og Martin Torshaug utdrag fra «Locker Room Talk» mens det blir dans ved Anne Oortwijn.

Senere på kvelden blir det Åpen scene.

Hamar Jazzklubb vil i forbindelse med festivalen ha konsert fredag med solistene Gabriel Fliflet (trekkspill og sang) og Ole Hamre (slagverk, melodika og sang).