(Østlendingen)

For svært mange blir det ikke ordentlig jul uten nettopp julebrusen fra Hamar og Lillehammer. Men mens du lett finner en sukkerfri variant av de fleste andre brusslag, har julebrusen uten sukker latt vente på seg.

Etterlyst lenge

Allerede i 2012 ble det opprettet en Facebook-side som etterlyste nettopp en lettvariant for diabetikere og andre som ikke ønsker å få i seg så mye sukker. Og nå blir de hørt.

– Denne nyheten har vi gledet oss til lenge, sier Nicolay Bruusgaard fra Ringnes.

– Hamar og Lillehammer julebrus er Norges desidert største julebrus. De siste årene har vi opplevd en stadig økende etterspørsel etter en sukkerfri variant. Det er derfor meget gledelig å kunne tilby dette i år.

– Vi har de siste årene jobbet hardt med å redusere sukkermengden i vår brusportefølje, så denne lanseringen var egentlig en ganske naturlig videreføring av dette arbeidet, sier han.

Beholder smaken

– Julebrusen fra Hamar og Lillehammer har år etter år vunnet konkurransen om den beste smaken. Hvordan vil den sukkerfri varianten smake?

– Smaken blir så tett opptil originalen som vi klarte å få den, påpeker Bruusgaard.

Og du som er spent på smaken, ja du slipper å vente særlig lenge.

– Julebrusen slippes om to uker. Tidlig mener kanskje noen, men garantert ikke julebrusfansen vår som virkelig ser fram til denne dagen. Det er knyttet mange gode minner, glede og følelser til dette produktet, sier Nicolay Bruusgaard i Ringnes.
 

Gikk tom for julebrus

Julebrusen har da også for lengst festet grepet på oss. I fjor drakk det norske folk mer enn 15 millioner liter julebrus!

Og i 2014 var etterspørselen så stor at Ringnes gikk helt tom for den brune favoritten en uke før jul.

Hamarsing, ikke fra Lillehammer

Det har med jevne mellomrom flammet opp en diskusjon på hvem som har opphavsretten på det som stadig blir kåret til å være Norges beste julebrus.

Men det er ingen tvil: Julebrusen er Hamars egen, og het da også opprinnelig Hamar julebrus.

 I 1983 ble Hamar bryggeri kjøpt opp av Lillehammer bryggeri, og i 1988 skiftet brusen navn.

Spekteret er også utvidet fra kun å være tilgjengelig på 0,33 glassflasker til også å omfatte plastflasker med halvlitere og en-og-en-halv-liter. Men innholdet på flaskene, det har forblitt det samme.

Må ikke endres

– Det er spesielt. Rundt de fleste produkter krever forbrukerne endringer, men julebrusen vil de ha den akkurat slik den var i fjor, sier Nicolay Bruusgaard.

Brusen var opprinnelig en julebrus for området rundt Mjøsa, men den har for lengst festet grepet på det meste av landet, sjøl om den i visse områder konkurrerer med andre lokale julebrusvarianter.