Gå til sidens hovedinnhold

Kan begynne å planlegge nye Hamar nå

Artikkelen er over 2 år gammel

Bane NOR går for vest-alternativet for jernbanen. Selv om Busterud brenner for øst, så kan han allerede nå begynne å planlegge framtidens Hamar.

– Vi anbefaler vest og fraråder alternativ øst og vil vurdere innsigelser, sa Lars Eide ved Bane NOR til kommunestyrepolitikerne onsdag kveld da de la fram sin innstilling rundt dobbeltspor og jernbane.

Frigjør store arealer

Bane NOR vil jobbe for at dobbeltsporet skal følge dagens jernbanetrasé gjennom Hamar, men at sporet forsvinner ned i en kulvert ved dagens jernbanestasjon. En kulvert som var langt mer senket enn i de opprinnelige planene.

Enten man lander på et vest- eller øst-alternativ, så har Hamar, med de nye planene som Bane NOR presenterte onsdag, frigjort store arealer ned mot Mjøsa.

For ordfører Einar Busterud betyr det i praksis at han og de andre kommunepolitikerne allerede nå kan starte å planlegge hvordan man i framtiden skal kunne bruke området fra dagens jernbanestasjon og helt fram til Furuberget.

- Vi har en utfordring i at vi vet ikke når den nye traséen blir bygget.

– Men dere kan allerede nå begynne å planlegge hvordan byen skal se ut mot Mjøsa?

– Ja, vi har mange ideer på ordet. Vi har en formening om at vi ønsker å bruke midtsonen foran byen til grøntarealer, opplevelser, rekreasjon, servicetilbud og kafeer, sier Busterud.

Ikke overrasket

Om det blir øst eller vest, dagens Skibladnerbrygge ryker. Og åttemetersplanet, med alle parkeringsplassene, blir også borte.

Det åpner for at man kan lenke Koigen og Tjuvholmen på en ny måte, selv om jernbanen ikke er bygget.

– Når setter dere i gang med å planlegge?

– Så fort trasévalget er avklart.

– Hvordan reagerte du på Bane NOR-innstillingen?

– Jeg skal sette meg ned og lese innstillingen i sin helhet nå, men jeg var ikke overrasket over konklusjonen. Det som var overraskende var at de varslet innsigelse mot et alternativ som statsministeren har gått inn for.