Karoline Amb vet hva det vil si å ha kjærlighetssorg. Artisten fra Ringsaker opplevde tunge tider da det i 2019 ble brudd med kjæresten.

– Det var rett og slett helt jævlig, forteller Amb, som på det tidspunktet bodde hun i Tromsø.

Og det var kjærligheten – ene og alene – som førte henne til Nordens Paris.

Hun ble der i tre år.

I januar i år flyttet hun tilbake til hjemlig trakter. Ikke til Gaupen, men til Hamar hvor hun nå bor.

RB treffer henne på scenen i Hamar Teater. Her skal hun tilbringe utrolig mye tid i ukene som kommer.

– Jeg tror det blir rundt 35 dager/kvelder fram til og med 25. oktober, sier Amb til Ringsaker Blad.

Toppet liste på Spotify

Men hun har ikke noe imot et hektisk program. Koronautbruddet sørget for at hun måtte avlyse over 60 konserter, men også 16 forestillinger i forbindelse med sommershowet hun skulle gjennomføre sammen med søsknene sine på Tjuvholmen.

Til sammen gikk hun glipp av en omsetning på halvannen million kroner.

– Det meste gikk fløyten, forteller Amb.

Nå håper hun at koronapandemien ikke setter en stopper for høstens hektiske program. Hun var riktig nok uheldig med timingen på lanseringskonserten i forbindelse med sin nye plate, «Nå».

– Jeg gledet meg veldig til å holde konsert i Hamar Teater 4. september. Fire dager før konserten kom en ny lokal nedstengning på grunn av koronautbruddet på Hamar. Dagen vi skulle hatt konsert, ble det åpnet opp igjen klokken 12, men det ble for kort tid til å starte opp igjen konsertmaskineriet med billettsalg og opprigg. Det ligger en uforutsigbarhet under alt vi forbereder om dagen, sier hun.

Men plata er ute og godt mottatt av publikum. Singelen som ble sluppet i forkant av selve plateutgivelsen, «Tel Slutt», var 25. august listet øverst på «Norsk Folkemusikk» på Spotify.

Utgivelsen, som altså er den sjette i rekken siden debuten i 2007, inneholder åtte låter, alle med tekst og melodi av Karoline Amb. Sjangermessige befinner hun seg i popvise-segmentet.

Kjærlighetssorgen ble bok og monologforestilling

Amb har definitivt lagt kjærlighetssorgen bak seg. Hun forteller at hun brukte skriving som selvhjelp. De samme notatene resulterte i en monologforestilling og en bok. Kjernen i manuset ble klart allerede i 2019. Nå er hun i gang med finpussen, og boka skal lanseres før jul.

Monologforestillingen «Balletak for livet» hadde premiere i januar i år, under Monofonfestivalen. Det endte med fullt hus og strålende kritikker. 25. september framfører hun den samme forestillingen to ganger i Hamar Teater. At det blir to forestillinger istedenfor én henger sammen med plassbegrensninger som følge av gjeldende koronatiltak.

– Dermed blir det dobbel jobb og halv lønn, sier Amb, før hun smiler og ler.

Hun har et pent smil, og det er ingen tvil om at 34-åringen er en flott kvinne. Likevel er hun singel.

– Jeg håper å finne den store kjærligheten, sier hun.

– Så du er ikke er skremt etter bruddet i nord?

– Nei, er du gæren. Selv om det var helt forferdelig, ser jeg at det var riktig at det endte som det gjorde sier Amb. Og verden er full av spennende mennesker, så det ordner seg nok.

Vanlig inntekt siden 2012

34-åringen er odelsjente og oppvokst med idrett, korpsmusikk og heavy metall. Hva er det hun egentlig ser etter når det gjelder en potensiell kjæreste.

– Jeg ser etter en som orker meg, rett og slett. Nei da, jeg er ikke så vanskelig. Jeg trenger en god sparringpartner, en som kan gi og ta. Vet du om noen? spør Amb.

En potensiell kjæreste må nok ha tid til å vente. For, som sagt:

Karoline Amb går en svært hektisk høst i møte. Og når koronasituasjonen for alvor slipper taket, vil hun stå på scenen nesten hele året. Det betyr hektiske ukedager og kvelder, men også få ledige helger. Men slik er hverdagen til en artist.

Scenelivet med sang, musikk og forestillinger har gitt henne en vanlig inntekt hvert år siden 2012.

Trost i taklampa

Amb står på scenen i Hamar Teater og øver når RB kommer på besøk. Ringsaker-jenta er tildelt hovedrollen som «Gunvor Smikkstugun» i musikalen «Trost i taklampa» av Alf Prøysen.

Premieren spilles tirsdag 29. september. Totalt står 11 forestillinger på programmet, alle i Hamar Teater.

Med seg på scenen har hun Anne Bolette Stang Eng, Jon Arne Arnseth, Knut Kippersund Nesdal, Ingrid Nøren Stenersen, Andreas Dillerud Olsen, Johanne Kippersund Nesdal og Anders Kippersund.

– Jeg gleder meg veldig til å stå på scenen som «Gunvor Smikkstugun». Det er en tøff rolle med ei rimelig temperamentsfull dame. Rollen passer meg bra, sier Amb.

Hun ser på klokka. Flere avtaler venter Ringsaker-jenta med kurert kjærlighetssorg. Hun forsvinner ut hoveddøra i teaterbygget i Strandgata.

Det røde, lange håret blafrer i vinden.

Forbipasserende snur seg og kaster noen lange blikk.

Her er det absolutt håp.