Kenewiar vil leve av å sy ansiktsmasker

– Jeg vil produsere ansiktsmasker og munnbind, sier syreren Kenewiar Mahmoud. Nå håper han på støtte fra kommunen til å komme i gang med storproduksjon.

DEL

– Norge åpnet dørene sine for oss. Nå er det vår tur til å bidra!

Rett på døra

Fra sin bolig i Storhamargata har kurdersyreren Kenewiar Mahmoud i tre år tilbudt sine sytjenester til folk i regionen gjennom en Facebook-gruppe.

Kenewiar er svoger til Hussein Mahmoud, og de fikk oppmerksomhet da de la ut morsomme videoklipp i sosiale medier i søken etter kunder for tre år siden.

Nå har koronasituasjonen gitt 36-åringen ideen om å masseprodusere munnbind på Hamar.

På Facebook har duoen lagt ut en annonse for ansiktsmasker og munnbind som er blitt sett av over 70.000.

– I innboksen kom det mange meldinger fra folk som ville forhøre seg om pris og bestille ansiktsmasker. Vi måtte vente litt med å svare fordi vi avventer retningslinjer fra Regjeringen, sier Hussein.

Men, Kenewiar trenger økonomisk støtte til en symaskin som klarer å produsere i storskala. Gjerne litt bistand til å finne lokaler hvor han kan sitte og produsere og selge produktene:

– Vi skal gjøre ansiktsmasker og munnbind tilgjengelige for alle i Hamar, for en billig penge. Også de som har dårlig råd skal kunne beskytte seg mot dette viruset, sier medhjelper Hussein.

Han vil hjelpe til som tolk i kontakten med norske kunder.

SVOGERHJELP: Hussein Mahmoud vil hjelpe svoger Kenewiar Mahmoud med å komme igang med bedriften som skal lage ansiktsmasker og munnbind. Håpet er støtte til en symaskin som takler masseproduksjon.

SVOGERHJELP: Hussein Mahmoud vil hjelpe svoger Kenewiar Mahmoud med å komme igang med bedriften som skal lage ansiktsmasker og munnbind. Håpet er støtte til en symaskin som takler masseproduksjon. Foto:

Sammen forteller de om planer om salg via Facebook, men også at de skal kunne nås på telefon og reise ut for å utlevere munnbindene rett på døra i Hamar-regionen.

– Vi kan klare å produsere 20 ansiktsmasker og munnbind daglig. Kanskje mer, forteller Kenewiar, og legger fram ideer om at folk skal kunne få spesialtilpassede munnbind, gjerne med personlige designvalg.

– Alle kan lage munnbind hjemme selv, men ikke alle kan lage bind som faktisk beskytter mot virus. Vi skal følge nøye med på FHIs retningslinjer, dersom det kommer et generelt munnbindpåbud. Da vil vi velge tekstiler og utforming som tilfredsstiller myndighetenes krav. Og skal samarbeide tett med helsevesenet slik at dette gjøres riktig, varsler Hussein.

Flyktet til Norge

Kenewiar har en spennende historie. Han har erfaring som syer i 20 år.

– Jeg ble kastet ut av skolen fordi læreren min mente at jeg ikke hadde talent i skolearbeid. Jeg måtte finne meg noe å gjøre, og i hjembyen min var det en butikk hvor man sydde tekstiler. Jeg reiste til Libanon hvor jeg jobbet 14 år i en sybedrift.

Krigen kom til Syria og hjembyen Al-Hasakah, og Kenewiar måtte dra til Tyrkia. Her jobbet han også med søm i en syfabrikk.

– Og nå kan du kanskje leve av munnbind i Norge?

– Vi må gjøre vårt for å stoppe dette viruset. Dessuten: Å sy er min hobby og mitt yrke.

Både pris og etterspørsel etter munnbind har skutt i været den siste tiden.

Oxford University har en studie rundt koronaviruset og bruk av munnbind. Der konkluderte man med at munnbind har en beskyttende effekt, også hjemmelagde ansiktsmasker i tettvevd materiale. Forutsatt at de består av flere lag og sitter godt på ansiktet.

En av FHIs begrunnelser for å foreløpig ikke ha anbefalt generell bruk av munnbind, er den forholdsvis lave smittespredningen i befolkningen. Når vi nå nærmer oss skolestart og hverdag, fullere busser og rushtrafikk, har flere tatt til orde for bruk av munnbind eller ansiktsmasker når det er vanskelig å holde avstand. FHI anbefaler munnbind for folk på hjemreise fra «røde» land fra og med 7. august, og flere anbefalinger er ventet framover.

Foto:

Slik blir ansiktsmasken mest mulig effektiv

Forskere ved UNSW Sydney har sammenlignet dråpespredning ved bruk av kirurgisk munnbind, ettlags tøymasker, tolags tøymasker og uten noen form for beskyttelse.

Forsøket viste at vi sprer en betydelig mengde små spyttdråper kun ved å prate, og naturligvis enda flere ved hosting og nysing. Forskerne så en tydelig effekt selv ved bruk av en tynn ansiktsmaske som bare hadde ett lag, men en betydelig større effekt av en maske med to lag.

Forskerne har konkludert med at disse stegene gjør de hjemmelagde maskene mest mulig effektive:

* Ha minst tre lag med stoff.

* Det ytterste laget bør være vannavstøtende.

* Bruk tettvevd stoff. Jo høyere trådtetthet, desto bedre.

* Blandingsstoffer, for eksempel bomull blandet med silke, chiffon eller flanell, er gode valg for komfort og filtrering.

* Sørg for at masken passer og sitter tett rundt ansiktet.

* Vask masken etter bruk.

(Kilde: theconversation.com)


Artikkeltags