Gå til sidens hovedinnhold

I 2018 skal Hamar kino gå i 100

Hamar fikk kommunal kino i 1918 I januar er det også 50 år siden Sagatun kino åpnet dørene

Artikkelen er over 3 år gammel

Hamar kino er 100 år, og det er femti år siden Sagatun kino åpnet. Allerede i januar starter kinosjefen første markering i jubileumsåret.

– Det blir noen markeringer gjennom året, varsler kinosjef Espen Jørgensen hos Hamar kino.

Dahlsbakken-premiere

Kinoen sparker i gang allerede fredag 5. januar.

– Det som er morsomt er at Hamar egen stjerneregissør, Henrik Dahlsbakken, har premiere på sin nye komedie «Rett vest»; nøyaktig på samme dato som Sagatun kino åpnet. Vi inviterer alle våre kontakter og politikere, men i sal 1 er det jo plass til veldig mange. Så vi sier til alle innbyggerne: «50 år siden salen ble åpnet, 50 kroner for å komme og se film», sier Jørgensen og smiler.

– Hvordan skal årets ellers markeres?

– Det blir en markering her og der, når ting faller seg naturlig. Vi hadde en drøm om å vise fram «Doktor Zhivago», som var den første filmen som ble vist på Sagatun kino. Men i 2011 ble kinoen heldigital. Det byr på utfordringer, for mange av de gamle filmene er vanskelige å finne i det nåværende digitale kinoformatet. Men vi skal nok komme opp med noe, sier Jørgensen og smiler.

Kinohistorien i Hamar

I Hamar hadde man sin første kinoforestilling 17. mai 1907. Hamars første kino. Aktuell, holdt til i Basarbygningen (senere i ei brakke ved Strandgateparken).

– I 1913 kom kinoloven, som ga kommunene konsesjonsmyndighet i forhold «offentlig visning av levende bilder». Situasjonen i Hamar var at man hadde to private kinoer på den tiden. Men etter litt drøfting så fant denne kommunen, som så mange andre kommuner i Norge, ut at konsesjonen skulle de gi til seg selv. Kommunen skulle være alene om å drive kino i Hamar, forteller Jørgensen.

Kinoene Aktuel og Perfekt ble innlemmet i det kommunale driftsselskapet, Hamar kommunale kinematografer, 1. januar 2018.

13. juni 1918 ble Biografen åpnet, en avløsning for Aktuel. Og den første filmen som ble vist her var «Sången om den eldrøda blommen», med Lars Hansson i hovedrollen.

Og det bringer oss til det andre jubileet, åpningen av Sagatun kino 5. januar 1968, med filmen «Doktor Zhivago» vist for fulle hus.

– De valgte åpenbart å satse tungt i starten, selv om filmen hadde vært sluppet tre år i forveien, i 1965. Dette var stor stas for byens befolkning, forteller Jørgensen.

Kinosjefen åpner PC-en og det ikoniske bildet fra Sagatun-åpningen dukker opp, der man ser en forsamling spent vente på å se «Doktor Zhivago».

Det er en kraftig overvekt av menn i motivet:

– Jeg liker bildet godt. Det er så vidt man skimter noen kvinner innimellom alle mennene. I forgrunnen ser man ungdommen som har fått kjøpe billetter, og i bakgrunnen sitter de inviterte gjestene antrukket med dress og slips.

– De yngste på bildet lever kanskje ennå. Det hadde vært moro å få de til å komme til kinoen. Da skulle vi få de inn på premierer og mottakelser.

Rekordoverskudd

Kinoens død har vært spådd mange ganger de siste 30 årene: VHS, DVD, Blu-ray og nedlasting av film skulle ta knekken på kinoene. Men: Hamar kino leverte i fjor et overskudd på tre millioner kroner.

Og i 2016 besøkte like mange kinoen som i 1975.

– Vi lever i beste velgående, og er stolte og glade over at folk fortsatt velger å gå på kino. Det har nok mye å gjøre med at det er en sterk fellesskapsopplevelse; noe sosialt man gjør med venner og familien.

– Når mørket senker seg og filmen settes i gang på lerretet så er det virkelig en ut-av-hverdagen-opplevelse.