Som Hamar Dagblad allerede i mai omtalte, så skal sal 1 i Hamar kino oppgraderes med et splitter nytt og supermoderne lydsystem, kalt Dolby Atmos.

Dolby Atmos kan enkelt forklares med at man også fester høyttalere i taket, i tillegg til foran, bak og på siden av publikum. Kinoversjonen av Dolby Atmos støtter lyd i inntil 64 ulike kanaler og lar hver eneste kanal ha sin dedikerte lydfrekvens.

Det dreier seg om å feste ekstra høyttalere oppe i taket, rett foran og eventuelt også rett bak. Disse høyttalerne fungerer som et lydmessig bindeledd mellom frontkanalene og det som foregår bak, og bidrar til å tegne opp en ekte halvkule med lyd rundt og over, skriver Dagens Næringsliv.

Får 55 høyttalere

– Vi gleder oss veldig til denne oppgraderingen. Dette er rett og slett en helt rå lydopplevelse, sier Espen Jørgensen til Hamar Dagblad.

Sammen med Hamar Dagblad besøkte han sal 1 denne uken. Samtlige seter er nå dekket til og hele salen er dekket av stilas. Det jobbes nå både med å reparere himlingen etter en vannlekkasje og installere nytt lydsystem.

– Hele prosjektet har en kostnadsramme på cirka halvannen million kroner. Noe forsikring etter vannskaden er det inne i det beløpet også, sier han.

Sal 1 i Hamar kino får nå 55 høyttalere som skal gi deg den unike lyden. Tidligere var det 22 i salen.

Et godt kinoår

Espen Jørgen er i ferd med å legge et godt kinoår bak seg.

Per 12. november hadde Hamar kino en økning i antallet solgte billetter på 17 prosent mot samme periode i 2014.

Det går dermed mot et nytt rekordår for kinoen.

148.747 billetter er solgt, og i fjor ble det solgt 153.000, et tall som vil bli slått når man vet at både Hunger Games, Star Wars og Flåklypa kommer som perler på en snor før året er omme.

– Fokuset er stort på enkelttitler, og mange av disse drar mye folk. Samtidig minsker seingen må filmene i mellomsjiktet, sier Jørgensen.

Foreløpig er Bølgen årets film med 13.065 billetter, men den nye James Bond-filmen, Spectre, er på god tur til å ta igjen den norske katastrofefilmen med sine drøyt 6.600 solgte billetter etter bare en kort periode på plakaten.

– Det er veldig gledelig med Bølgen, og at Norske filmer er med å drar opp tallene våre, sier kinosjefen til Hamar Dagblad.