Gå til sidens hovedinnhold

Ytre-Arne blir sjef for filmfestivalen

Artikkelen er over 4 år gammel

Bjarte Ytre-Arne er ansatt som festivalsjef for Hamarama.

– Jeg var faktisk på min første filmfestival i Hamar, i 1974. Da så jeg «Hustruer», «Flåklypa» og rockeoperafilmen «Tommy», sier Hamaramas nye sjef, Bjarte Ytre-Arna.

Trengte help

I 2013 så Hamarama dagens lys, fem år etter at man hadde ideen om en filmfestival i Hamar.

De siste årene har besøkstallene ligget mellom 1.700 og 2.000.

For kinosjef Espen Jørgensen har det vært vanskelig å balansere mellom rollene som kinosjef i Hamar og filmfestivalsjef.

– Jeg innså at den ene jobben gikk ut over den andre, så vi trengte litt hjelp, innrømmer Jørgensen.

Løsningen ble å søke etter en egen filmfestivalsjef, i 50 prosent prosjektstilling for de neste to årene:

– Jeg er veldig stolt og glad over at nettopp Bjarte søkte stillingen som vi lyste ut, og at han takket ja etter intervjuet. Han skilte seg ut i søkermengden, sier Jørgensen.

Også styreleder Tor Rullestad er fornøyd med å ha fått Ytre-Arne inn som festivalsjef:

– Han er noe så sjeldent som en kjendis på Hamar de siste 40 årene. Mange vil huske han helt tilbake «Halvsju» på NRK. Han har bekledd de fleste roller innen det som har med film, TV, kultur og kommunikasjon å gjøre. Han er kort og godt den rette til å gi festivalen et løft.

Og med løft mener Hamar Kino-ledelsen en dobling av antall festivaldeltakere «i løpet av noen år».

Ut på torget?

Ytre-Arne kommer fra prosjektjobb med Lillehammer Olympic Legacy Centre, et kompetansesenter for vintersport. Nå blir det kinofilmer som skal oppta han i tiden framover mot festivalen, som neste år legges til perioden 14. – 18 mars.

– Hva kan du tilføre Hamarama?

– Jeg kommer på mange måter til ei oppgått løype. Det som Espen og hans stab har bygget opp gjennom fem år er veldig bra, så jeg starter ikke på scratch. Men det handler om å gjøre dette til en publikumsfestival for vårt område, vise kvalitetsfilm og samtidig dra fram det spennede film- og spillmiljøet vi har her i Hamar. Og vi skal gjøre dette til en mer kompakt festival, sier Ytre-Arne, og legger til:

– Utenfor kinoen har vi en «stor ny sal», som har blitt brukt til noen fantastiske konserter. Kan vi bruke Stortorget og de omkringliggende serveringsstedene til noe?

– Hva liker du selv å se?

– Jeg var ganske åpen på jobbintervjuet at jeg ser mye på HBO og Netflix. Kanskje ikke det svaret de ønsket å høre. Men jeg liker filmer med god musikk og god lyd. Å se «Moulin Rouge» var et skikkelig kick. «Woodstock»-filmen holder seg forbausende bra. Også har jeg sett åpningsscenen på «La La Land» ti ganger, for å sjekke om den virkelig er tatt i en takning.

– Men skrekkfilm holder jeg meg unna.