Gå til sidens hovedinnhold

Komfort på første rad

Artikkelen er over 3 år gammel

– Nå blir det kanskje mer attraktivt å kjøpe billetter til første rad, sier kinosjef Espen Jørgensen hos Hamar Kino.

Rad 1 i sal 2 og 3 i Hamar Kino har fått seg en oppgradering. For setene kan nå flippes litt bakover, i komfortabel liggeposisjon. Og foran hvert sete har kinoen kjøpt inn og plassert ut nye fothvilere.

– De fungerer veldig, veldig bra, sier kinosjef Espen Jørgensen, som selv testet de nye behagelige setene og fothvilerne under pressevisningen av den nye «Mamma Mia»-filmen.

Mye nytt på gang

– Vi ønsker å gi publikum noen oppgraderinger med jevne mellomrom.

Og det var førsteradene i de nye salene som sto på prioriteringslista denne gangen. Ikke uten grunn:

– Det har ikke vært veldig populært å velge førsterad i norske kinosaler. Ikke hos oss i Hamar heller. Mange føler nok at de sitter litt ukomfortabelt, med en rar vinkel på nakken, når de sitter forrest i salen. Med flippbare seter så løser vi det problemet. Og når man attpåtil kan plassere føttene litt høyt, så blir det riktig så komfortabelt å se film fra første rad.

Nå slår han et slag for førsterad-kinogjengerne:

– Jeg tror at førsteradene blir gode steder å være, og mye mer populære. Her får man virkelig brettet ut hele lerretet foran seg. Dessuten får jo de på rad 1 se filmen før alle de andre, sier Jørgensen med et smil om munnen.

– Så nå blir det kamp om førsteraden?

– Ja, jeg tror det.

Det kommer til å skje mye med kinoen i tiden framover. Nylig ble det klart at Hamar Kino vil bruke ti millioner kroner på nye stoler, bedre akustikkløsninger og nyere teknisk visningsutstyr i sal 1. Pluss oppussing av fellesarealene.

– Vi tar hele sal 1 neste år. Alle stolene skal byttes ut, det blir nytt amfi og ny inngang. Der kommer det til å bli veldig fint!

– Hva slags stoler blir det der?

– Det blir stoler med justerbar rygg, god radavstand og alle skal kunne sitte godt. Vi kommer også til å investere i et par rader med stoler med fotskammel, justerbar rygg og bord. Et par luksusrader. Også skal vi ha en rad med såkalte «love seats», eller tosetere. For dem som er på kino på date, sier Jørgensen.

Nytt fellesareal

Og fellesarealene skal få seg et skikkelig løft.

Vestibylearealet skal utvides og bygges om.

I investeringsplanen skriver Jørgensen at kinoen opplever vestibylearealet som for trangt, særlig når det er fullt i sal 1 og det er god trafikk på de andre salene. Han anslår at det kan være rundt 1.000 mennesker i fellesområdet før og etter filmframvisninger på det verste. Da er kapasiteten på fellesarealene sprengt, mener han.

Hamar Kino KF har fått anledning til å bruke arealer i Folkets Hus ved en eventuell utvidelse. Ved å ta over garderobearealer og toalettanlegg som ligger innenfor dagens areal skal det bli betraktelig mer plass for kinopublikummet.

Pengene til oppussingen tas fra et disposisjonsfond.

Det bør ikke by på problemer å finansiere oppussingen. For mellom 2012 og 2017 har kinoen levert et samlet driftsoverskudd på 10,5 millioner kroner. 5,4 millioner kroner er ført tilbake til Hamar kommune.

Og kinoen i Hamar går godt. Totalt var det 171.000 besøk i 2017.