«En rød tråd» tar for seg opprettelsen av Hamars første kvinnelige fagforening i 1913, syerskenes forening og spilles i autentiske omgivelser i Røhne-salen denne uka. I en av hovedrollene finner vi Matilde Solbakken, som de fleste kjenner som Camilla fra Kiwi-reklamene. Hun gleder seg til å spille på hjemlige trakter igjen.

– Det tror jeg blir veldig hyggelig. Jeg har gjort det en del ganger nå, og det er noe helt spesielt med det å få komme hjem og se kjente fjes i salen, sier Matilde som ikke fikk sett originaloppsetningen.

– Jeg kjente ikke til historien, men ble fanget av både den, tematikken og rollen veldig fort, så det var ikke vanskelig å takke ja, forteller hun.

Modig gjort

Hun synes «Historieviserne» er tøffe som har satset på å få gjennomført stykket i en såpass usikker tid.

– Da jeg ble kontaktet tenkte jeg at det var utrolig modig å satse på å få gjennomført en forestilling i pandemien. Det har jo vært et år med uvisshet for mange, og det gjelder også i stor grad min bransje. Men nå ser det ut til at vi får gjennomføre denne gangen, sier hun.

Mange i underholdningsbransjen sier de blir ekstra nervøse av å opptre på hjemmebane, men Solbakken tror dette skal gå bra.

– Jeg kan kjenne litt på det hvis det er en premiere, men utover det så syns jeg i grunn bare det er ekstra hyggelig. Dog kan det hende jeg kjenner ekstra på det denne gangen siden det på grunn av korona kommer til å være begrenset med plasser og dermed mer intimt teater enn hva jeg er vant med. Vi får se, jeg gleder meg i alle fall, sier hun.


Tilført mer enn forventet

Regissør Toril Nybrott kjente til Matilde fra før og kontaktet henne via Facebook etter å ha grublet en stund på hvem som kunne fylle den krevende rollen i stykket.

– Å finne en egnet skuespiller til å fylle rollen som Birgit var utfordrende og spennende. Hvem kunne mestre å spille en rolle som besto av to sammenvevde rollefigurer fra originalmanuset? Hun skulle både være den svært religiøs og fordomsfulle Rut, og den sårbare Amalie. Matilde var beæret over å bli spurt og var svært begeistret over manuset. De to andre skuespillerne hadde spilt sine roller i 2019-utgaven av «En rød tråd», så en del av oppgaven var å spille seg sammen med dem i tillegg til å tolke en svært krevende rolle. Matilde har innfridd mine forhåpninger og vel så det. Hennes betraktninger og erfaringer som skuespiller har tilført rollefiguren mer enn det jeg som regissør forestilte meg. Hennes ydmyke tilnærming til stoffet og sin rollefigur har gjort min regioppgave frydefull, sier Nybrott.

Ekstraforestillinger

Oppsetningen ble en kjempesuksess i 2019 og Historieviserne hadde håpet å få til noe i fjor også, men det lot seg dessverre ikke gjøre på grunn av pandemien. I år hadde de opprinnelig satt opp tre forestillinger med maks 30 i salen. Billettsalget gikk derimot såpass radig at det er blitt satt opp to ekstraforestillinger. Nå spilles «En rød tråd» også to ganger kommende søndag slik at det i alt er fem forestillinger.