Eva Jørgensen vokste opp på Hjellum i Vang. 9. april 1940 var hun 19 år og gikk på gymnaset på Hamar. I likhet med mange av sine jevnaldrende følte hun okkupasjonen som en voldsom krenkelse. Hun ble da etter hvert en sentral brikke i motstandskampen og det er dette som belyses i forestillingen «Motstandskvinnen Jakob» som vises i Røhne-salen siste helga i oktober.

– Vi viste noen utdrag ved Eva Kløvstads 100-årsmarkering 10. juli i sommer, på Eva Kløvstads plass i Strandgateparken. Nå har vi en utvidet versjon som er dobbelt så lang, tilpasset skoleungdom, og vi mener dette er en historie som absolutt bør fortelles, sier Hougen.

– Vi tenker det er bra å få ungdom til å diskutere «frihetens pris» – og at våre rettigheter i dagens samfunn ikke er noen selvfølge. Hva ville vi selv gjort i samme situasjon? Blir jenter «overkjørt» av gutta i dag? Ja, så absolutt. Vi tenker at det er godt å trekke noen historiske linjer her, legger Hougen til.

Det er lagt opp til ungdomsforestillinger på dagtid fredag 29. oktober og åpne forestillinger sener samme dag samt søndag.

I denne oppsetningen kommer vi «under huden» på Evas dramatiske opplevelser, og de utfordringene hun sto ovenfor som kvinnelig Milorg-leder på Hedemarken i den siste delen av krigen. Høsten 1944 raknet nettverket helt, men gjennom sitt mot, sin handlekraft og kløkt bygget hun opp igjen en slagkraftig organisasjon. Som ansvarlig leder tok hun kodenavnet «Jakob» for å sette seg i respekt. Hun visste at ingen mann ville motta kommando fra en kvinne. Denne vissheten ble ytterligere forsterket da hun etter at freden var et faktum, ikke fikk være med på å motta kongens hyllest i Oslo Forestillingen er basert på samtaler med Eva Kløvstads slektninger og venner, samt aviser og litteratur.

– Kvinnehistorie når det gjelder krigen er viktig å formidle, da vi fremdeles har mye å gå på når det gjelder kvinnens situasjon, særlig i dominerende mannsmiljøer.

Det er Hougen og Nybrott som har utviklet ideen og Hougen som står bak manus og opptrer i forestillingen mens det er Frode Berntzen som står bak musikk og det tekniske.