Gå til sidens hovedinnhold

Klimapris til Gålåsholmen

I juni åpnet Norges første kretsløpspark på Gålåsholmen i Hamar. Tirsdag ble anlegget hedret med KLP’s Klimapris.

Ordfører Einar Busterud og administrerende direktør i Sirkula, Grethe Olsbye, mottok prisen på Kommunenes klimakonferanse 2020. Pengepremien på 100.000 kroner er øremerket videre klimaarbeid.

Viser vei

Juryleder Gro Myking berømmer Hamar og nabokommunene for å vise vei i klimaarbeidet.

Med Gålåsholmen kretsløpspark viser eierkommunene hvordan man kan se avfall som en ressurs og utvikle en sirkulær økonomi.

Juryen ble imponert over måten kretsløpsparken på Gålåsholmen er bygget opp på.

– Med Gålåsholmens konsept blir det mer fristende for oss som privatpersoner å bidra til gjenbruk, sier hun.

Eierkommunene Hamar, Ringsaker, Løten og Stange fant inspirasjon til den nye kretsløpsparken i Sverige, hvor det finnes flere slike parker. – Det er flott at kommunene har hentet hjem en god idé fra utlandet og gjennomført den i sitt lokalsamfunn. Overføringsverdien er stor, dette kan mange andre kommuner og interkommunale selskaper også gjøre, sier Myking.

Gålåsholmen er en av tre prisvinnere. Hvem som mottar første- og andreprisen offentliggjøres på neste del av KLP’s klimakonferanse i oktober.

Skal være enkelt å leve miljøvennlig

En av Hamar kommunes målsetninger er å være en kommune hvor det er enkelt å leve miljøvennlig. Ordfører Einar Busterud er glad for at kretsløpsparken blir lagt merke til og håper flere kommuner lar seg inspirere videre.

– For å nå klimamålene må kommunen gjøre det enkelt for innbyggerne å leve miljøvennlig. På Gålåsholmen ser vi at det virker. Alle ledd i gjenbrukskjeden er lett tilgjengelig for alle; bruktvarene du leverer, blir klargjort og redesignet for ombruk og solgt videre på ett og samme sted.

Gålåsholmen kretsløpspark

En kretsløpspark er fremtidens gjenvinningsstasjon, hvor ombruk og sirkulær økonomi er en sentral del av tilbudet. På Gålåsholmen står gjenvinningsstasjonen vegg i vegg med verksted og konseptbutikker, hvor selvstendige aktører reparerer og redesigner det som leveres inn. Slik hindrer kretsløpsparken at ting bare blir avfall, men sørger for at varene går ut igjen med økt verdi.

Kretsløpsparken på Gålåsholmen ble åpnet i juni og er den første av sitt slag i Norge. Parken ligger i Hamar kommune og er bygget av Sirkula, det interkommunale avfallsselskapet for Hamar, Stange, Løten og Ringsaker.