Det er Jonas Alfstad og Erik Walberg Olstad som er primus motorer for etableringen av delikatessebutikken på Matkvartalet. Førstnevnte er til daglig prosjektleder i IT-bransjen mens Walberg Olstad er banksjef i Oslo. Barndomskameratene, som begge har bodd i Oslo i mange år, synes Hamar manglet en sånn type forretning. Med den nye butikken er ambisjonene å skape et sted som like gjerne kunne ligget ved Middelhavet og hovedtyngden av de utenlandske varene kommer fra Italia, Spania og Frankrike.

– Det er veldig mye gode produkter fra vårt nærområde og mange norske oster vinner jo priser internasjonalt, men vi ønsker også at forretningen skal ha et eksotisk preg. Produkter som de er best på i utlandet henter vi derfra, forteller Alfstad.

Fornøyde om det går rundt

Begge gutta kommer til å fortsette i sine vanlige jobber og er tydelige på at det er lidenskapen for god mat som er drivkraften, ikke utsiktene til å spe på inntektene.

– Dette med omsetning pr. år har vi ikke tenkt så mye på. Om forretningen går rundt økonomisk, så er vi fornøyde, forteller de.

Det at de ikke har noen kjedetilknytning, at det bare er to gutter med lidenskap for alt som er godt, er noe som skal komme kundene til gode.

– Her er vi ikke styrt av noen ting og har ingen innkjøpsavtaler. Her skal vi ta inn alt som er godt uavhengig av leverandør, forteller de.

I vareutvalget finnes blant annet ost, spekeskinker, grønnsaker, meieriprodukter, mineralvann, øl, oljer, syltetøy, eddiker, mel, pasta, og søtsaker. Etter hvert vil de også få pizzabunner fra Il Teatro.

– Vi ønsker å ha et visst utvalg av basisvarer også slik at kundene også kan handle inn til middag her i tillegg, forteller Alfstad.

Ville hedre Schønberg

Navnet på forretning er et utslag av lokalpatriotisme og et ønske om å hedre et kjent navn i byen.

– Henriette Schønberg Erken var en stor kvinnelig matformidler som ikke har fått den hederen hun fortjener, sier Alfstad og viser fram førsteopplaget av kokeboka «Stor kokebok for større og mindre husholdninger» som Erken Schønberg ga ut i 1914.

– I tillegg er det et navn som klinger bra, sier Alfstad som i likhet med sin makker håper det faktum at folk begynner å bli bereiste skal ha en positiv innvirkning på trafikken i butikken.

–Det er mange som finner mye godt i utlandet både når det gjelder oster og andre ting, og da kan det hende de prøver å finne det igjen i Norge. Vi skal prøve på gi folk muligheten til å drømme seg tilbake til sydligere strøk og tilby litt middelhavsfølelse, sier de.


Fikk anbefalt Skaugen

Lidenskap for mat og gjennomføringsevne når det gjelder å etablere er vel og bra, men en slik forretning trenger også en som har litt erfaring fra bransjen. Det fant de i Fredrik Skaugen fra Brumunddal. Han er utdannet kokk og har erfaring fra blant annet Smak og Hjørnet Gastrobar i hjembyen og fra restauranten To rom og Kjøkken i Trondheim.

– Dette blir en helt ny bransje for meg, og jeg gleder meg stort til å få jobbe med spennende råvarer hver dag. Når det gjelder min kjennskap til oster, så jobbet jeg mye det på To rom og Kjøkken. Franskmennene sier at den perfekte måten å avslutte et måltid på er med ost og det er jeg helt enig, sier Skaugen som er imponert over tilstrømningen av folk.

– Det har vært bra med trøkk her, over all forventning egentlig. Det er kjempemoro og det virker som et slik tilbud har vært savnet, sier han.

Da Alfstad og Walberg Olstad trengte en butikksjef pratet de med Ole Martin Johannessen som er Food and Beverage Manager på Matkvartalet. Han tipset om Skaugen som han hadde god kjennskap til fra Smak og Hjørnet i Brumunddal.

– Vi tok en prat og det viste seg fort at Fredrik hadde samme ideer og tanker om god mat og gode råvarer som oss, så derfor falt valget på ham, sier Walberg Olstad.