Slik blir den utvidede Kirsten Flagstad-festivalen

MER: Ny festivalsjef Gjøril Songvoll og museumsleder Annika Åsen byr på mer under årets Kirsten Flagstad Festival. I midten står årets festivalprofil, Håkon Kornstad.

MER: Ny festivalsjef Gjøril Songvoll og museumsleder Annika Åsen byr på mer under årets Kirsten Flagstad Festival. I midten står årets festivalprofil, Håkon Kornstad. Foto:

Kirsten Flagstad Festival vokser til en hel uke, og innleder samarbeid med Middelalderfestivalen.

DEL

– Det er en ære, sier tenoren Håkon Kornstad, som er valgt ut til å være årets festivalprofil.

Korstad fikk synge og spille saksofon foran Kirsten Flagstad Museets mest ivrige støttespillere da festivalprogrammet for 2019 ble presentert onsdag.

Han ble rikskjent som jazzsaksofonist, men så viste et seg at han også var et operatalent av de sjeldne.

To Stortorget-konserter

Ny festivalsjef er Gjøril Songvoll, og sammen med museumsleder Annika Åsen kunne de presentere hele 30 arrangementer som vil bli avviklet i løpet av festivalen, som i år skjer mellom 16. og 23. juni.

– Hvor mye kraft ligger det i en menneskestemme? Hvorfor er opera fortsatt nær så mange mennesker? Og hvorfor er Kirsten Flagstad et ikon? Det er svarene på disse spørsmålene som gjør at Kirsten Flagstad Festival fortsatt relevant, sier Åsen.

Songvoll er opptatt av å lage en bred festival, som også treffer de yngste.

– Derfor blir det ikke bare en storkonsert på Stortorget. Det blir to!

Gratiskonsertene har dratt oppimot 4.000 tilskuere.

– I år skal vi lage en flott barneforestilling også på dagtid. Alle barna i regionen er invitert. Vi setter opp «Askeladden og de gode operahjelperne», som vi vet også vil treffe godt hos de voksne, lover Songvoll.

Og årets store gratiskonsert på kvelden blir med Stabsmusikken (dirigert av Jørn Fossheim). Her står solistene Hege Gustava Tjønn Ludwig (sopran), Tone Kummersvold (mezzosopran), Håkon Korstad (tenor) og Yngve André Søberg (baryton) på scenen på Stortorget.

Festivalstart er søndag 16. juni, med konserten: «Fra Villemann og Magnhild til Richard Wagner».

Den konserten markerer en nyhet i Kirsten Flagstad-festivalens historie. Konserten, som blant annet presenterer musikk fra middelalderen, markerer nemlig det som kan være starten på et samarbeid mellom Hamar Middelalderfestival og Kirsten Flagstad Festival.

– Tåler en uke

Dermed blir Middelalderfestivalens avslutningskonsert samtidig Kirsten Flagstad Festivals åpningskonsert, og bidrar til at festivalen strekker ut til å være en hel uke.

– Som ny på Hamar så plukket jeg opp blant politikere og støttespillere at det var interesse for økt samarbeid mellom festivalene. Da ble det naturlig å søke et samarbeid med Middelalderfestivalen. Og det har vist seg å være hyggelig, sier Songvoll og smiler.

Festivalprogrammet er for omfattende til å få plass i avisen, men gå inn på nettsidene til Kirsten Flagstad Festival for å få den hele og fulle oversikten.

– En hel uke med opera?

– Det er ikke så mye opera i Hamar, så folk tåler en uke. Og jeg vil avlive myten om at opera er for de få. Det er jo bare italiensk folkemusikk, sier Songvoll og ler.

– Jeg tror opera står sterkt på Hamar. Vi startet opp med operapuber, og de er veldig populære og tjåka fulle hver gang

Artikkeltags