Inntar Hamar med ny versjon av Mozarts «Requiem»

SYNGER: Det Norske Solstkor vil fremføre Mozarts Requiem

SYNGER: Det Norske Solstkor vil fremføre Mozarts Requiem Foto:

Det Norske Solistkor Inntar Hamar med en ny versjon av Mozarts Requiem.

DEL

Det skjer i Hamar domkirke fredag.

En av den klassiske musikkens største gåter er hvordan Mozarts «Requiem»ville hørtes ut om han selv hadde ferdigstilt det. Mange har forsøkt å fullføre verket – 32 år gamle Pierre-Henri Dutron overbeviser de som «kan» Mozart.

– En juvel

Mange tror at Mozart selv skrev sitt Requiem, men rundt halvparten av verket er «ren» Mozart. Da han lå for døden tilkalte Mozart komponisten Frans Süssmayr, og ga han skisser og direksjoner til å fullføre verket. Kvaliteten på Süssmayrs arbeid er det delte meninger om.

Omstendighetene rundt verket har ført til heftige diskusjoner. Er det musikken, historien, eller myten som har gjort dette til et av verdens mest kjente og elskede verk?

– Mozarts Requiem er en juvel, men det har alltid vært et mystisk verk for meg. Jeg har følt en kraftig dragning mot det, men samtidig en følelse av å ikke være tilfreds, sier Pierre-Henri Dutron.

Han brukte fem år å ferdigstille sin bearbeidelse av Requiem, en versjonsom symboliserer hans kjærlighet for Mozart:

– Målet var hele tiden å stille Mozarts Requiem i et best mulig lys. Så diskret som mulig, og så nærme det jeg tror ville vært hans egne fullførelse.

Den unge komponisten gikk rett til utgangspunktet: Mozarts partitur.

– Jeg analyserte skisser og originalpartitur for å finne hint om hvordan Mozart selv ville fullført verket, reiste til Sveits, Tyskland og Østerrike for å møte eksperter, og besøkte utallige biblioteker for å fordype meg i historien.

Oppsiktsvekkende samarbeid

Dutrons versjon kaster nytt lys over mesterverket. En av vår tids fremste Mozart-kjennere, dirigent René Jacobs, snakker varmt om fullførelsen med sine rikere orkesterpartier og balanse mellom orkester og kor. Dutron oppsøkte Jacobs bak scenen etter en konsert og sa at han hadde fullført Mozarts Requiem. Det hadde Jacobs hørt før, men tok likevel med seg partituret hjem.

Orkesterlederen ble så imponert at han ville bruke versjonen i sin nye innspilling av verket med RIAS Kammerkor og Freiburger Barokkorkester som ble utgitt i 2016. BBC Music Magazine kalte versjonen «Bold, innovative and passionate», mens Gramophone skrev: «In ‘remaking Süßmayr, Dutron has turned his frustration into a work of fascination for all Mozartians».

Til Hamar kommer ikke bare Det Norske Solistkor. De er på turné sammen med Ensemble Allegria.

Dirigent er Grete Pedersen.

Artikkeltags