Kor hyller Bergs sangbok

HISTORISK: Sangboka til Mads Berg ble en standard i skolen.

HISTORISK: Sangboka til Mads Berg ble en standard i skolen.

Vang Sangforening og barnekoret Filiokus skal løfte fram sangskattene til Mads Berg.

DEL

De fleste har sett den, sangboka til Mads Berg. Nå skal den nasjonale sangskatten bli en egen konsert.

Det skjer på Toneheim søndag 11. november.

Vang sangforening har denne høsten fordypet seg i et utvalg kjente og kjære sangskatter som mange har et forhold til fra skoletiden. Til konserten har koret invitert med seg Barnekoret Filiokus som skal synge sine utvalgte godbiter fra skolesangboken.

Korene ønsker å bidra til at denne nasjonale sangskatten fortsatt kan holdes i hevd ved å invitere til konsert basert på Mads Bergs rikholdige sangskatt. Korene synger arrangementer direkte fra boka og nyere arrangementer av bl.a. Henning Sommerro og Per Odvar Hildre.

Kjerringa med staven

Mads Berg samlet og utgav «Skolens sangbok» med sanger som gjennom flere tiår ble standardrepertoar i skolene. Dette var folkeviser, tonesatte dikt av våre nasjonaldiktere, salmer og sanger fra europeiske land. Hør bare….. Kjerringa med staven, Håvard Hedde, Den fyrste song, Mellom bakkar og berg og No livnar det i lundar, Loch Lomond og Tipperary.

Mads Berg (1865-1955) var lærer og utgav i 1914 for første gang «Skolens sangbok». Boka som har kommet i 25 utgaver preget sangundervisningen gjennom hele 1900-tallet. Mads Berg skal ha uttalt «Vår sangskatt er nasjonenes felleseie. I sangen møtes vi på felles grunn.» Da skolefaget gikk fra å hete sang til musikk kom mange ny elementer inn i musikkfaget og det ble behov for andre læreverk.

Syng med

Foruten korsang vil det bli en avdeling med allsang. Har du en utgave av Mads Berg stående i hylla kan du blåse støvet av den og ta den med til konserten.

Skolehistoriker Knut Ståle Hauge vil være kveldens konferansier og sette sangene inn i en skolehistorisk ramme.

Artikkeltags