Gå til sidens hovedinnhold

Helaften med sang og kino

Artikkelen er over 4 år gammel

– Unik dobbeltopplevelse på Hamar Kino og Hamar kulturhus, sier kinosjef Espen Jørgensen. Først en konsert, deretter en kinoforestilling.

En helaften utenom det vanlige førstkommende torsdag. Det starter med en konsert og ender opp i visning av den Amanda-nominerte dokumentaren «Kvar song ei soge» av Aaslaug Vaa.

Førkonserten skal sette kinogjengerne i den rette stemningen.

Sanghistorier

– Hva gjør sangen med oss? Hva gjør den for oss? Har vi fremdeles et forhold til sangen? undrer sangerne og musikerne Margrete Nordmoen og Thomas Nilssen fra Løten.

Svarene skal de forsøke å gi, med utgangspunkt i egne liv, og sitt forhold til sang.

Samtidig ber de folk om å ta kontakt og komme med sanger som de har et forhold til, og fortellinger som de kan ta med til filmoppvarmingen på scenen.

– Kanskje tar vi kontakt med en eller flere slik at de kan bidra fra scenen? sier Nilssen, som er utøver av trekkspill og dans på nasjonalt nivå.

I tillegg har han samlet tradisjonsmusikk og har stor kjennskap til folkemusikk fra Hedmarken.

Makker Margrete er frilansmusiker og rektor i Løten kulturskole, og bosatt i Ottestad.

Gamle tradisjoner

Filmen som vises fram handler om sangtradisjoner, eller kveding, som har hatt en viktig plass i norsk kultur.

Her blir man tatt med til Møsvatn, 900 meter over havet, og tett på Hardangervidda.

– Her skaper sangen fortellinger om livene, og binder sammen fortid og framtid, minner og forventninger. Slik blir kulturarven levende i hverdag og fest, fra vogge til grav, sier regissør Vaa.

Filmen tar opp temaet om ta på vare på en gammel tradisjon og utvikle den videre. Det har blitt en film om det å høre til, reise bort og å lengte hjem.