Korter ned ventetida med golfsimulator

IVRIGE GOLFERE: Golfsimulatorene som Atlungstad har på Espern blir flittig brukt, blant av disse ivrige seniorene: Foran: Knut Bøvolden og Aage Bakken. Bak: Bjørn Jenssen og Svein Aage Hagen.

IVRIGE GOLFERE: Golfsimulatorene som Atlungstad har på Espern blir flittig brukt, blant av disse ivrige seniorene: Foran: Knut Bøvolden og Aage Bakken. Bak: Bjørn Jenssen og Svein Aage Hagen. Foto:

Atlungstads golfsimulatorer på Espern har vært populære fra dag en og fungerer godt som stimuli for seniorer med golfabstinenser.

DEL

Det ble en gang hevdet at golf var et akronym for Gentlemen Only Ladies Forbidden, men om det ikke var sant så var det i hvert fall godt funnet på. Dette var altså bare visvas, men det er unektelig skjev kjønnsfordeling ved Esperns golfsimulatorer en alminnelig formiddag. Foran den ene sitter Knut Bøvolden, Aage Bakken og Svein Aage Hagen pent dandert på rottingstoler med god avstand. Det står rikelig med sprit på bordet. Håndsprit altså. Et par meter lenger framme tar Svein Aage Hagen et øvingsslag i lufta før han hamrer golfballen i lerretet.

– Den er fin, kommenterer trioen i stolene etter slaget som la seg fint på greenen.

AVSTAND: Knut Bøvolden og Bjørn Jenssen sitter med god avstand, i tråd med koronarestriksjonene.

AVSTAND: Knut Bøvolden og Bjørn Jenssen sitter med god avstand, i tråd med koronarestriksjonene. Foto:


To ganger i uka

Seniorkvartetten har en snittalder på 76 år og bruker mye av sommerhalvåret på Atlungstad, en bane de ikke får skrytt nok av. Sjøl om vinteren ikke har fått skikkelig fotfeste er det nå ikke lenger mulig å spille ute, så da møtes de regelmessig på Espern for å benytte seg av golfsimulatorene som Atlungstad har stående på Espern. Dette tilbudet har eksistert i nærmere ti år og de ivrige golferne har benyttet seg av det i anslagsvis 5–6 år.

– Vi spiller sammen om sommeren og begynner her så fort golfbana stenger. Det er veldig ålreit å ha dette å drive med og det er fin øvelse, sier Aage Bakken. En av kameratene hans prøver å chippe ballen opp på greenen, men resultatet er semmert.

– Det er en mening bak hvert slag, men det er ikke støtt det går, kan gutta fortelle.

Bakken, Hagen og Jenssen spiller to ganger i uka, mens fjerdemann på laget alternerer mellom Bøvolden og en annen. Da har de booket tre timer og det går ganske akkurat.

FIN TRENING: Simulatorgolf er en bra øvingsarena, mener Bjørn Jenssen.

FIN TRENING: Simulatorgolf er en bra øvingsarena, mener Bjørn Jenssen. Foto:

Kan velge baner

Når spillerne slår ballen i lerretet foran seg beregner simulatoren kraft og retning slik at en virtuell ball lander på et gitt sted på banen. På de lange slagene er gutta enige om at simulatoren er realistisk og angir en lengde de kan gå god for ut ifra kraften i slaget. At alt ikke er like realistisk trenger heller ikke være en ulempe.

– Jeg er glad vi slipper å gå denne bana i virkeligheten, den er veldig tung, sier Svein Aage Hagen når de er omtrent halvvegs på Bogstad golfbane.

– Det ligger mange baner inne, så vi jobber oss alfabetisk igjennom dem, forteller de.

Å dra rundt på golfanlegg i landet gjør de lite av, bortsett fra på simulatoren.

– Vi har så fin bane på Atlungstad at vi ikke ser behov for å reise rundt så mye for å spille, sier de.

PÅ BOGSTAD: Aage Bakken vurderer sitt neste slag på Bogstad, en av simulatorens mange valgmuligheter.

PÅ BOGSTAD: Aage Bakken vurderer sitt neste slag på Bogstad, en av simulatorens mange valgmuligheter. Foto:


Mye brukt

Det er tre simulatorer på Espern nå der to av dem er i 500 000-kronesklassen. Den tredje er litt eldre og har litt dårlige grafikk, men det planlegges oppgraderinger her også. To av simulatorene er i bruk da HD er innom og daglig leder på Atlungstad, Pål-Jan Stokke, kan fortelle om bra trøkk.

– Ja, de brukes ganske mye, alt fra 10–20 timer til sammen pr. dag gjennom vintersesongen. Det går en turnering der gjennom vinteren og 40 lag er påmeldt i år. Dette er en del av de totale bookingene, forteller han.

PUTTER: Golfsimulatoren er mest realistisk på de lange slagene og det kreves ikke så stor presisjon for Svein Aage Hagen å senke putten.

PUTTER: Golfsimulatoren er mest realistisk på de lange slagene og det kreves ikke så stor presisjon for Svein Aage Hagen å senke putten.


Vinner på skift

Aage og Knut har kjent hverandre siden de gikk i knebukser på Nes på 50-tallet, men det er først relativt nylig at sistnevnte har blitt med på golf, noe Aage har syslet med siden midt på 90-tallet. Ellers er det gjennom golfen gutta er blitt kjent med hverandre og de har ikke tall på hvor mange runder de har spilt på Atlungstad eller på simulatorene.

– Jeg har vel spilt i 8–9 år ... Eller rettere sagt slått i 8–9 år, sier Svein Aage og ler.

De krever å bli trodd på at helsegevinsten og sosial stimuli er viktigere enn det å vinne.

– Vi konkurrerer ikke men blir liddelig sure om noen slår lengre, sier Aage til unison latter fra de andre.

– Om sommeren har vi kaffepause etter det niende hullet. Vi går jo milevis og dette er utrolig bra for helsa, sier de.

– Men det er jo litt konkurranseinstinkt i oss så klart. Her kommer det opp på skjermen hvem som vinner og det er vel rimelig jevnt fordelt mellom tre av oss. Knut har jo nesten akkurat begynt, sier de.

En av kara har rotet seg ut i roughen på simulatoren og roter bort verdifulle slag.

– Det ble to over par, men det trenger du ikke skrive i avisa, sier anonym golfer i 70-årene.

– Fordelen med å spille inne er at vi slipper å lete etter ballene, men vi har faktisk slått bort en her også, sier de og ler hjertelig.


Artikkeltags