Mange måtte snu da Randi ville snakke om kreft

NY RUNDE: Randi Gjessing kommer nok en gang til Hamar for å snakke.

NY RUNDE: Randi Gjessing kommer nok en gang til Hamar for å snakke. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Forrige gang Randi Gjessing skulle snakke om seneffekter etter kreftbehandling kom det så mange at flere måtte snu i døra hos Kreftforeningen.

DEL

Randi Gjessing er kreftsykepleier og jobber med seneffekter etter kreftbehandling ved Ahus, i tillegg til å være spesialist i seksuell rådgivning.

I høst kom hun til Kreftforeningen i Strandgata under deres «Temakafé for kreftpasienter og pårørende» for å snakke. Men temaet var så populært at mange som møtte opp måtte gå hjem uten å få med seg seansen.

Derfor har Kreftforeningen lånt kommunestyresalen i Hamar rådhus torsdag 25. april.

– Moro at mange ville høre meg. Vi får håper vi har plass til alle denne gangen, sier Gjessing og smiler.

For mange kreftpasienter blir det en uventet overraskelse at de får plagsomme bivirkninger og skader etter at de er ferdigbehandlet og friske av kreften. Plager som kan legge en kraftig demper på livskvaliteten.

– Noen har stråleskader i blære og tarm, slik at det blir vanskelig å holde på urin og avføring. Andre blir trette og slitne og fungerer dårlig i jobb. Man kan oppleve nedsatt seksuallyst og noen kan ikke få barn. Rekken av uheldige seneffekter kan være lang. Det er prisen mange betaler for å bli frisk av kreftbehandling. Så brutalt kan det være.

– Hva blir ditt budskap?

– Det er mange verktøy man kan ta i bruk. Noen kan avhjelpes med medisin som behandling, noen får man ikke gjort noe med og da trenger man terapi og psykologhjelp for å lære å tenke annerledes.

– Jeg tror man har god nytte av å gi informasjon til familie, venner og arbeidsgiver for å øke forståelsen av hva man står i.

Temakafeen drives av Kreftforeningens frivillige medarbeidere, og tilbudet er gratis og krever ingen forhåndspåmelding.

Artikkeltags