– Lions er 100 år, og nå vil vi gi noe tilbake. Kreft er noe som berører oss alle, direkte eller indirekte, sier Kåre Rise, som snakker på vegne av Lions-klubbene i Hamar, Storhamar og Vang. Gaven gis til Sykehuset Innlandet, avdeling Hamar og Kreftforeningen.

Avansert

Seksjonsoverlege Gunnar Tonvang takket for gaven, som er en slags «geigerteller» kalt gammaprobe.

– Avansert og dyrt utstyr, som kan bidra til lengre sykdomsoverlevelse eller bedre total overlevelse, sier Tonvang.

Han demonstrerte overfor representanter for kreftforeningen og Lions hvordan man bruker «geigertelleren» til å finne tidlig spredning til lymfeknutene ved føflekkreft.

– Vi er svært takknemlige for gaven. Vi måtte nok ha anskaffet oss apparatet på et smalt budsjett, men trolig hadde innkjøpet blitt utsatt. Nå får vi det tidlig i hus, sier Tonvang.

– Vi føler at vi på en måte vant en audition hos Lions da vi ble valgt til å få denne gaven. Det har vært flere møter for å komme i mål. Men det er en viktig gave. I Innlandet oppdages det 200 nye tilfeller av føflekkreft hvert år, sier leder for Kreftforeningen i Hamar, Berit Jevnaker. De dekker Hedmark og Oppland fra sitt kontor.

Hun forteller at Kreftforeningen legger stadig mer ressurser i forebyggende arbeid mot føflekkreft. Blant annet var de til stede på Briskebyturneringen i helgen med Solpatruljen for å dele ut solkrem og for å fortelle om viktigheten av å beskytte seg mot solen.

Balløp i Hamar

Folkegaven skal finansieres gjennom kalenderpenger og et stort loddsalg som starter i helgen. Det munner ut i et balløp 9. september på Stortoget.

– Her slippes 2.000 numrerte baller nedover Kirkebakken. De første 14 som kommer i mål får pengepremier, sier Rise.