Gaven som kan redde liv

GAVE: Ole K. Flagstad (f.v.), Jan Erik Olsen, Anne Rui, Berit Jevnaker, Gunnar Tonvang, Kåre Rise, Øyvind Graadal, Neda Nicodemus, Gunilla Odberg, Birgitte Senstad, Anne Sander Engevold, Ingrid Tveter og May Næss. Foran: en gammaprobe. Foto: Jo E. Brenden

GAVE: Ole K. Flagstad (f.v.), Jan Erik Olsen, Anne Rui, Berit Jevnaker, Gunnar Tonvang, Kåre Rise, Øyvind Graadal, Neda Nicodemus, Gunilla Odberg, Birgitte Senstad, Anne Sander Engevold, Ingrid Tveter og May Næss. Foran: en gammaprobe. Foto: Jo E. Brenden Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Lionsklubbene i Hamar går sammen om å gi utstyr som skal oppdage spredning av føflekkreft tidligere.

DEL

– Lions er 100 år, og nå vil vi gi noe tilbake. Kreft er noe som berører oss alle, direkte eller indirekte, sier Kåre Rise, som snakker på vegne av Lions-klubbene i Hamar, Storhamar og Vang. Gaven gis til Sykehuset Innlandet, avdeling Hamar og Kreftforeningen.

Avansert

Seksjonsoverlege Gunnar Tonvang takket for gaven, som er en slags «geigerteller» kalt gammaprobe.

– Avansert og dyrt utstyr, som kan bidra til lengre sykdomsoverlevelse eller bedre total overlevelse, sier Tonvang.

Han demonstrerte overfor representanter for kreftforeningen og Lions hvordan man bruker «geigertelleren» til å finne tidlig spredning til lymfeknutene ved føflekkreft.

– Vi er svært takknemlige for gaven. Vi måtte nok ha anskaffet oss apparatet på et smalt budsjett, men trolig hadde innkjøpet blitt utsatt. Nå får vi det tidlig i hus, sier Tonvang.

– Vi føler at vi på en måte vant en audition hos Lions da vi ble valgt til å få denne gaven. Det har vært flere møter for å komme i mål. Men det er en viktig gave. I Innlandet oppdages det 200 nye tilfeller av føflekkreft hvert år, sier leder for Kreftforeningen i Hamar, Berit Jevnaker. De dekker Hedmark og Oppland fra sitt kontor.

Hun forteller at Kreftforeningen legger stadig mer ressurser i forebyggende arbeid mot føflekkreft. Blant annet var de til stede på Briskebyturneringen i helgen med Solpatruljen for å dele ut solkrem og for å fortelle om viktigheten av å beskytte seg mot solen.

Balløp i Hamar

Folkegaven skal finansieres gjennom kalenderpenger og et stort loddsalg som starter i helgen. Det munner ut i et balløp 9. september på Stortoget.

– Her slippes 2.000 numrerte baller nedover Kirkebakken. De første 14 som kommer i mål får pengepremier, sier Rise.


Artikkeltags