Les også: Livslyst-kafeene er tilbake

I Outlook-kalenderen til kommunikasjonsrådgiver Anne Rui dukker det opp en innkalling til et «bevegelig møte» med distriktsjef Berit Jevnaker. Også andre som vil møte de ansatte i Kreftforeningen Innlandet kan måtte finne seg i å gå mens de snakker.

Reduserer kreftrisikoen

– Å sitte sju timer på baken er ikke godt for noe. I begynnelsen så syntes kanskje de ansatte at det var litt rart at de skulle gå mens de snakket, men sannheten er at vi kombinerer produktivitet og mosjon. Når man går så kommer også kreativiteten. Man får helt andre tanker inn i hodet enn ved skrivebordet, sier Jevnaker.

– Det fungerer veldig bra. Drømmen er at andre bedrifter gjør det samme. For eksempel under medarbeidersamtaler, sier Rui.

For Kreftforeningen er tiltaket viktig av flere årsaker,

– En stor og omfattende amerikansk og europeisk undersøkelse som ble presentert i mediene i oktober viste at mosjon og trening hadde forebyggende effekter på hele 13 ulike kreftformer. Vi snakker om en seriøs undersøkelse der hele 1,4 millioner mennesker var blitt intervjuet, sier Jevnaker entusiastisk.

Blant annet viste undersøkelsen hele 42 prosent lavere forekomst av kreft i spiserøret hos de ti prosentene som var mest aktive sammenlignet med de ti prosentene som var minst aktive.

Det var 27 prosent færre tilfeller av leverkreft, 26 prosent færre tilfeller av lungekreft, 23 prosent færre forekomster av nyrekreft og 22 prosent færre med magekreft.

Yoga-sommer?

Januar er måneden hvor mange melder seg inn på treningssentre. For Rui og Jevnaker handler mosjon og trening om noe litt annet:

– De som trener på senteret gjør en flott innsats, men det behøver ikke å være så komplisert. Naturen ligger der, helt gratis. Og mosjon kan være at man gjør husarbeid eller andre ting som gjør at man føler at man blir litt svett på ryggen. Det viktigste er at man er i fysisk aktivitet i minst 30 minutter om dagen, sier Rui.

– Snikmosjonér! Gå av bussen en holdeplass tidligere. Velg trappene framfor heisen. Sett igjen bilen en dag eller to ekstra i uka, supplerer Jevnaker.

Kreftforeningen kjemper nå for å få innført skatte- og avgiftslettelser hos bedrifter som legger til rette for mosjon.

Og lokalt skal det komme mange tiltak i tiden framover.

– Vi vil rekruttere flere aktivitetsambassadører som skal skape aktivitet og fremme fysisk aktivitet i hele området vårt. Folk som går inn i aldershjem, skoler, barnehager eller bedrifter og skaper aktivitet. Eller hva med folk som klarer å fylle parkene med aktivitet denne våren og sommeren, sier Jevnaker, og legger til:

– Drømmen min er å se hele Strandgateparken fullt av mennesker som driver med yoga eller chi gong denne sommeren, slik man ser i visse parker i Sverige.