Koronapandemien har tatt et skikkelig kvelertak på kulturlivet, noe som både arrangører, aktører og publikum har begynt å kjenne på. Kulturhusene rundt om i Norge har blodrøde regnskapstall, men nå begynner ting å røre seg litt igjen. Riksteateret setter opp tre forestillinger av «Pust» i Innlandet i oktober og Hamar er et av stedene som tilgodeses med en oppsetning.

– Etter en lang vår med parkerte turnebusser, gleder vi oss til å komme tilbake til både Elverum, Hamar og Tynset flere nye teaterforestillinger denne sesongen For Riksteatret er det viktig å opprettholde et mangfoldig tilbud til publikum. Mange er ensomme i disse dager, og vi ser at folk setter pris på å komme samme for å oppleve levende teater i kulturhusene. Det gir ekstra mening å være et teater for hele landet og spille der folk bor akkurat nå, sier informasjonssjef ved Riksteateret, Mette Hægeland Blom.

Forestillingen skal spilles på 50 steder over hele landet og lokalt blir det mulig å se den på Elverum 12. oktober, på Hamar 14. oktober og på Tynset 17. oktober.

Det er Axel Bøyum og Kamilla Grønli Hartvig som spillerhovedrollene i stykket som opprinnelig er engelsk. Mange vil kjenne igjen Bøyum fra TV-seriene Heksejakt, Heimebane og Øyevitnet. Grønli Hartvig er snart aktuell i en ny serie på HBO Nordic. Ingrid Olava står for musikken og regien er ved Marie Blokhus.

«Om å drukne i hverdagens små og store problemer. Mange av dem innbilte. Mange virkelige» skrev Aftenposten i anmeldelsen av stykket.

I stykket som heter «Lungs» på originalspråket er vi med gjennom en samtale som varer livet ut, som handler om de små og store valgene vi gjør i livene våre. Replikkene går som i en ping-pong-kamp. Den britiske dramatikeren Duncan Macmillan har selv beskrevet stykket som en blanding av stand up, en dans og en brytekamp. Det er som å tyvlytte til en privat samtale, morsomt og gripende. Lett å kjenne seg igjen i, selv når kloden ikke er til å kjenne igjen.

– «Pust» er et teaterstykke som berører oss alle - enten vi er unge eller besteforeldre, barnløse eller ferske foreldre. Jeg tror alle kan kjenne seg igjen i dette, uansett alder eller hvor i landet de bor sier Riksteatrets sjef Arne Nøst.