En følelse av Hedmark

PÅ VEGGEN: Bjørnulf Dyruds malerier henger i Hamar Sagbladfabrikk ut februar.

PÅ VEGGEN: Bjørnulf Dyruds malerier henger i Hamar Sagbladfabrikk ut februar. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Dyremotiver og natur som gir assosiasjoner til Hedmark. Kunstneren Bjørnulf Dyrud er på plass med sin utstilling i Hamar Sagbladfabrikk.

DEL

– En kan kanskje kalle det hedmarksmotiver, sier kunstneren Bjørnulf Dyrud og smiler.

Inne på Hamar Sagbladfabrikk henger nå 44 små og store bilder son han har laget. Ut februar står salgsutstillingen, som viser motiver fra skog og vann til ulv og sau. I bildene brukes det forskjellige teknikker: akryl, akvarell og grafikk.

– Naturen er representert i bildene. Og i noen kan man se dyreskikkelser. Men man finner også enkelte menneskelige innslag. Tidligere jobbet jeg mye med det abstrakte, men jeg har oppdaget at det blir mer og mer figurasjon i bildene mine, sier Dyrud.

Han tar ingen bevisste valg i forkant av den kunstneriske prosessen. Motivene i bildene kommer etter hvert som han skrider fram.

– I de abstrakte bildene så er det mye innslag av natur. En kan tenke seg naturen i skumring; når man ikke ser tingene så tydelig, men at man oppfatter objektene i landskapet eller ser uklare horisonter.

– Fargene tas ut, får leve sitt eget liv og representerer noe annet enn seg selv.

Dyrud har siden 2005 vært bosatt i Sandvika i Ottestad, men kommer opprinnelig fra Toten. Han har en svært variert CV som kunstner.

– Jeg startet som musiker. Spilte klassisk på piano. Gikk over til rock og jazz, på trommer. Også har jeg sunget og spilt på gitar i ensembler i nærområdet. Men det maleriske har vært i meg hele tiden, helt siden jeg var liten.

Og siden 2005 har Dyrud vært maler på fulltid.

Han stilles ut over hele landet, og har i tillegg mange utsmykningsoppdrag.

– I overgangen april/mai skal jeg være representert med tre bilder på kunstmessen Art Beijing, gjennom et galleri i Barcelona. Jeg er fristet til å ta meg en tur til Kina.

Utstillingen åpner lørdag klokka 14. Wenche Sæthre Høye står for åpningen, og det blir musikalske innslag ved Grammy-nominerte Torbjørn Dyrud.

Artikkeltags