Gå til sidens hovedinnhold

Sjekk for en surølinteresse

● Maltmons fylte opp Røhnesalen ● Forventet 20 deltakere men måtte si stopp på 53 ● Nå blir det flere øltreff

Ølbaren ble for liten og Gullkorn måtte for første gang ta i bruk Røhnesalen under en kveld viet surølet.

Artikkelen er over 5 år gammel

– Dette er spesielle saker! Så langt fra Ringnes-pilsen en kan komme. Surølet kan være veldig godt, samtidig er det veldig spesielt, advarer styreleder Stian Nilsen i Maltmons; et nyoppstartet firma i Nydal som har spesialisert seg på råvarer og utstyr til hjemmebrygging.

Vi hadde håpet på 20 deltakere, men før vi ante ordet av det så var vi 50

Arne Nicolai Platou Bøhmer

Mer på gang

«Velkommen til et dypdykk i surøl», skrev Maltmons på sine sider på Facebook, og inviterte til et kurs i surøl som skulle avsluttes med smaking av hele seks typer surøl.

– Vi hadde håpet på 20 deltakere, men før vi ante ordet av det så var vi 50. På 53 påmeldte deltakere måtte vi si stopp. Da kunne vi rett og slett ikke ta inn flere, sier en overrasket og lykkelig Arne Nicolai Platou Bøhmer i Maltmons.

– Vi var så heldige at vi hadde fått med oss folk fra Haandbryggeriet, som holdt kurs og hadde med seg fire typer surøl. I tillegg hadde vi fått to øltyper fra Norsk Ølimport. Det ble mange nye smaksopplevelser, både for oss i Maltmons og alle de andre deltakerne. En veldig artig og engasjerende kveld, sier Bøhmer.

Surølet er for de spesielt interessert, skal vi tro Gullkorn Ølbars daglige leder, Stein Rune Høines:

– Ja, dette er veldig spesielt. Derfor mangler jeg litt ord over at det kommer så mange hit p å en slik kveld. Det er jo helt fantastisk!

– Vi måtte bare åpnet Røhnesalen for første gang, for lokalene i første etasje ble for små, sier Høines, og legger til:

– Jeg håper at man fortsetter å utnytte denne store interessen, og drar i gang andre ølrelaterte arrangementer.

Bøhmer lover at det kommer mer. Mye mer.

Hjemmebryggeinteressen har eksplodert de siste årene. Maltmons ble startet opp 1. juli i fjor, og er eneste utsalg for varer til hjemmebrygging mellom Lillestrøm og Trondheim.

– De fleste er lei av å måtte kjøre til Oslo eller andre steder for å kjøpe råvarer eller utstyr, så vi får mye gode tilbakemeldinger at vi har etablert en lokal bedrift. I tillegg til salg så driver vi med kursing og andre aktiviteter som fremmer ølbrygging og ølkompetanse, sier Bøhmer.

– Vi har kjørt fem kurs i ølbrygging så langt – tre på Hamar, et i Elverum og et i Alvdal, med mange som kommer på kursene.

– Hva er planen videre for Maltmons?

– Vi har ingen fulltidsansatte i Maltmons, og vi er tre jobber på dugnad. Men målet er å få nok omsetning slik at vi kan ha en ansatt på heltid. Også ønsker vi selvsagt å lære mye mer rundt det å lage godt øl, sier Bøhmer.

Lavere pH

Så, tilbake til sørølet. Hva er det?

Fra gammelt av ble alt øl brygget med villgjær. Derfor er surøl er en samlebetegnelse på øl som er spontanbrygget.

Med villgjæren får ølet en lavere pH-verdi, som gir en særegen syrlighet og aroma.

Den kjente kokken Christopher Sjuve har skrevet på nettstedet Klikk.no at surølet er «det kuleste ølet ingen vil smake»:

– Første gang jeg smakte ølet var jeg helt uforberedt. Jeg hadde ikke den fjerneste anelse. Smakssensorene gikk helt bananas.

Ordet «sur» skremmer kanskje mange fra i det hele tatt å prøve, og når noen sier at de får assosiasjoner til yoghurt etter å ha drukket litt av surølet, kan det være nok til å få de fleste til å rynke på nesa.

En av deltakerne under surølkurset i Hamar var hjemmebrygger Marius Eriksen fra Brumunddal:

– Jeg har smakt både godt og vondt øl i dag. Men jeg har helt klart funnet meg en favoritt, og det er Horal Oude Geuze fra Belgia, sier Eriksen.

– Kommer du til å sette surøl hjemme, tror du?

– Jeg brygger alt mulig og prøver å lære det meste.

– Jo da, det blir nok at jeg setter et lite fat.