Janitsjarhistorien ble årets årbok

LANG HISTORIE: Korpsene i Hamar har en lang og spennende historie.

LANG HISTORIE: Korpsene i Hamar har en lang og spennende historie. Foto:

«Janitsjarbyen ved Mjøsa» er Hamar historieboks årbok for 2017.

DEL

Boka var ferdigtrykt i midten av november.

– Boka skal belyse den plass korpshistorien har hatt og har i Hamar bys historie. «Innlandshovedstaden» har en korpstradisjon det står respekt av, opplyser prosjektansvarlig Henning Børresen.

I forbindelse med lanseringen ble det konserter og utstilling i Hamar kulturhus. Nå har boka, som er skrevet av journalisten Geir Vestad, vært ute i over en måned.

Korpshistorien

Hamar er den eneste byen i Norge som har skapt en festival, «Janitsjarfestivalen», som var byens viktigste i over 30 år. Janitsjarfestivalen startet i 1969 og siste festival ble arrangert i 1999.

– Det var mange i byen som syntes det var trist at janitsjarfestivalen opphørte, og det var mange og store diskusjoner om veien videre for Hamar. Hva skulle komme etter janitsjarfestivalen? Manglende oppslutning gjorde at den gikk inn. Det var ikke økonomi til å fortsette, forteller Børresen.

Men korpshistorien strekker seg lenger tilbake i tid:

– Etter at grunnsteinen til «nye Hamar» ble lagt i 1849, spilte det første korps i byen allerede i 1856. Korpset het Hamar Musikkforening og hadde 15 medlemmer.

– Det var også i Hamar vi fant det første «guttekorpset» i Norge. Korpset ble kalt «Liers guttekorps» og spilte ved kong Oscar IIs besøk i Hamar på kroningsferden i 1873. Det var først i 1911, den 1. september, vi fikk «Hamar Folkeskoles Guttemusikkorps», et korps underlagt Hamar Folkeskole (Midtbyen), sier Børresen.

I begynnelsen av 1960-årene ble det gjennomført en rekke endringer i organisasjonen Hamar Guttemusikkorps, noe som førte til stiftelsen av Hamar Ungdomskorps i 1961, og fra midten av 60-tallet ble det tatt opp jenter i korpsene.

Først i landet

10. oktober 1968 ble Hamar Jentemusikkorps ble stiftet, første jentekorps i landet. Og den 1. september 1970 ble organisasjonen Hamar Janitsjarskole stiftet, den eneste i sitt slag i Norge.

Det var også i Hamar vi fikk landets første «veterankorps», stiftet 20. mars 1987.

Sommeren 1997 ble Hamar Damekorps stiftet, det første og eneste i landet.

Da Vang kom inn i Hamar i 1991 ble også korpsene i Vang innlemmet i Hamar kommune.

Vi tar med at i 2018 fyller Norges Musikkorps Forbund (NMF) 100 år, mens Forsvarets Musikk fyller 200 år. I den forbindelse har regjeringen erklært at 2018 får offisiell status som Musikkorpsenes år.

Artikkeltags