Nå har de laget kabaret rundt Tante Gerda

BESTEMT: – Tante Gerda kunne være temmelig bestemt, men hun var også veldig snill, sier Kirsti Hougen.

BESTEMT: – Tante Gerda kunne være temmelig bestemt, men hun var også veldig snill, sier Kirsti Hougen. Foto:

Hvem var kvinnen som ga har gitt navnet til den kjente kafeen i Strandgata, Tante Gerda? Det får man svar på under en helaftens kabaret i Røhnesalen.

DEL

Hun het egentlig Gerda Lindmark og ble regnet for å være en byoriginal. Nå skal hun hylles med sin egen kabaret.

Dobbeltjubileum

– Gerda døde for 30 år siden, og Tante Gerda kafé fyller ti år, så det er to grunner til at vi lager denne forestillingen, sier Kirsti Hougen og smiler.

Hun har fått med seg sin faste samarbeidspartner, Toril Nybrott, som har laget sanger og musikk til kabareten.

– Ja, hvem var hun?

– Hun gikk på folkemunne som «Tante Gerda» for hun var en nokså frekk og freidig byoriginal. Hun var Hamar-patriot og både bodde i og eide Lindmarkgården, stedet som huser vår kafé i dag.

– Gerda var en veldig bestemte dame. Men hun var også veldig snill i tillegg til at hun var opptatt av orden. Hun kunne legge seg opp i andres saker og snakket «rett fra levra» og var veldig direkte, sier Hougen og humrer.

Gerda giftet seg med Erik Lindmark, som åpnet barbersalong i bygården. Og den dag i dag heter frisøren i bygget Lindmark Frisør.

– Hun tok seg jobb som ekspeditør i O. Steruds konfeksjonsbutikk på hjørnet, og de som tok turen innom butikken fikk en helt spesiell handleopplevelse.

For Gerda var ikke opptatt av at folk skulle bruke for lang tid inne i butikken.

– Det var ikke snakk om å prøve klærne. Hun fant fram klær og sa: «Her, denne passer deg», og så var det ikke mer med den saken. Som kunde måtte man være forberedt på å få oppleve en nokså kontant behandling.

Flere historier

Det finnes i det hele tatt mange historier rundt Gerda, og flere av disse vil ensemblet vise fram i kabareten, som har premiere i Røhnesalen i tordag kveld.

Det blir også forestillinger i fredag og lørdag.

Foruten Hougen og Nybrott, medvirker Torill Beate Nilsen på sang, Marius Westling på fele og Fred Dalbakk på gitar.

Artikkeltags